Wrist roller


Sommigen zijn gezegend met grote onderarmen. Maar de meeste mensen hebben niet de beste genen als het gaat om het laten groeien van onderarmen. Je kunt echter wel degelijk onderarmen ontwikkelen door hard en consistent te trainen. Een van de beste gadgets die je daarbij kan gebruiken, is de wrist roller.

wrist roller in het zwart met pin

Hoe werkt een wrist roller?

Met de wrist roller worden zowel de extensors als flexors getraind in slechts één oefening. De wrist roller is een eenvoudig en effectief apparaatje. Het bestaat uit een buis met aan de uiteindes handvatten en in het midden een touw, waaraan je gewichten kunt hangen. Vervolgens is het de bedoeling dat je de touw oprolt en weer uitrolt. Deze oefening zal je onderarmen laten branden. Check het filmpje hieronder om een beter beeld te krijgen.

Een bijkomend voordeel van de wrist roller is dat het extra inspanning vereist bij het overpakken van de wrist roller. Bij het overpakken heb je tijdelijk de wrist roller met slechts één hand vast. Je moet dus extra inspanning leveren om de wrist roller recht te houden.

“Deze oefening zal je onderarmen laten branden”

Je ziet in de sportschool of op het internet dat gebruikers de wrist roller voor zich houden. Hiermee maak je de oefening moeilijker. De range of motion (ROM) wordt groter, maar er komt ook meer spanning op de schouders. Dit laatste gaat ten koste van je onderarmen. Ik raad je daarom aan de wrist roller gewoon dichtbij je heup te houden, zodat de onderarmen maximaal worden aangesproken.

Verschillende soorten wrist rollers

De wrist roller ziet eruit als een eenvoudige tool. Het gaat hierbij vaak om de zogenaamde handheld wrist roller. Echter is er ook een andere variant. We bespreken ze hier beide.

Handheld wrist roller

De handheld wrist roller is eigenlijk wrist roller die iedereen wel kent. Bij deze soort is er geen bevestiging nodig van het apparaat. Los van wat extra gewichten is het apparaatje klaar voor gebruik. Verder wordt het apparaat door alleen de gebruiker gestabiliseerd. Dit is dan ook de meest populaire wrist roller.

Gemonteerde wrist roller

Je hebt ook de gemonteerde (mounted) wrist roller. Om deze te gebruiken, moet het eerst worden bevestigd aan een stabiele oppervlakte. Het voordeel hiervan is dat je de onderarmspieren beter kunt isoleren. Dit komt doordat je de wrist roller niet zelf hoeft te stabiliseren. Nadeel is dat je het tooltje niet gemakkelijk kan meenemen. In de praktijk komt deze wrist roller niet zo vaak voor. Er zijn maar weinig sportscholen die ze hebben opgenomen in hun gym.

Waar moet je op letten?

Als je een wrist roller wilt bestellen, dan zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Als eerste moet je de beslissing maken of je een handheld of een gemonteerde wrist roller wilt. Verder zijn er nog een aantal andere punten.

Gewichtscapaciteit

Je moet even nagaan hoeveel gewicht je denkt te gebruiken. Sommige exemplaren ondersteunen alleen een kleine hoeveelheid aan gewichten. De sterkte van de kabel of het touw is meestal niet de issue. Het gaat vaak om de pin waaraan je de gewichten bevestigt. Deze kan namelijk kort of erg lang zijn. Hoe langer de pin, hoe meer gewichten je eraan kunt hangen. Maar daarmee duurt de oefening korter, aangezien de wrist roller in no time is opgerold. Dit kun je verhelpen door op een verhoging te staan, zodat je de gewichten dieper kunt laten zakken.

Grip van de handvat

De handvatten van een wrist roller kunnen nogal verschillen. De meeste worden geleverd met een anti-slip zone. Deze zijn doorgaans beter te controleren, zeker wanneer je erg begint te zweten. Je hebt ook varianten zonder anti-slip zone. Deze kunnen dus makkelijker uit je handen glippen. Dit wil je te allen tijde voorkomen.

Dual-line

Er zijn ook zogenaamde dual-line wirst rollers op de markt. Deze kosten meer dan de gebruikelijke varianten. Bij een dual-line wrist roller blijft de zwaartekracht gecentreerd van het apparaat. Hiermee wordt het swingen verholpen. Het wordt je dus eigenlijk makkelijker gemaakt. De dual-line wrist rollers zijn lastig te verkrijgen mocht je geïnteresseerd zijn. De kans van slagen is het grootst op Amazon.

Wrist roller kopen

Heb je geen idee welke wrist roller je moet kopen? Wij hebben diverse wrist rollers getest. Hierbij hebben wij gelet op de kwaliteit van het materiaal, hoe het in de handen ligt, betaalbare prijs en nog veel meer. Verder hebben wij ook gebruikers gevraagd naar hun ervaringen met de wrist roller. De wrist roller van Gorilla Sports kwam als beste uit de test. Je kan deze bij bol.com kopen of Gorilla Sports zelf. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen voorkeur en doelen, waardoor een andere wrist roller jou misschien beter ligt.

Zelf een wrist roller maken

Ben je low on budget? Je kunt ook zelf een wrist roller maken. Zelf had ik er eentje gefixt binnen ongeveer een uurtje. Je hebt namelijk niet veel nodig. Ik werd echter natuurlijk wel in sommige dingen beperkt. Uiteindelijk heb ik er alsnog eentje bij bol.com besteld, aangezien ze niet zo prijzig zijn. Mocht je geïnteresseerd zijn in het maken van een eigen wrist roller, check dan even de volgende video.

Mijn conclusie over wrist rollers

Wij hebben voor dit artikel veel hoogwaardige wrist rollers getest. De functionaliteit blijft voornamelijk hetzelfde. Mettertijd zijn er veel nieuwe soorten modellen op de markt gekomen. Deze verschillen echter minimaal naar mijn mening. Ik gebruik nog altijd de wrist roller van Gorilla Sports. Na een workout gebruik ik deze om nog even mijn workout af te maken. Het is weer net een andere andere aanpak dan met bijvoorbeeld de Gripmasters. Met de wrist roller kun je echt tot de max gaan, aangezien je ongekend veel gewichten op de pin kunt gooien. Je bent voor de komende jaren dus nog wel zoet.

Extra tip: houd de kortingacties van Gorilla Sports in de gaten! Elke week zijn er producten scherp afgeprijsd.

Bekijk ook:

Comments are closed.