Written by: Handknijpers

Gripmasters


Voor activiteiten, als (wand)klimmen, piano of gitaar spelen kan het trainen van individuele vinger van cruciaal belang zijn. De meeste mensen verbazen zich hoe relatief zwak sommige vingers zijn bij het gebruiken van de Gripmaster. Door elke vinger te isoleren, kunnen sterkere vingers de zwakkere niet compenseren. Deze categorie van handknijpers is de moeite waard, wanneer je je dus op individuele vingers wilt richten.

gripmaster pro wit in hand

Verschillende soorten vingertrainers

Je hebt twee soorten Gripmasters: de Gripmaster Pro en de normale Gripmaster. Beide varianten zijn niet verstelbaar, net als de Captains of Crush en de Gouden Grip handknijpers. Zowel de Gripmaster Pro als de Gripmaster beschikken over 5 varianten die voorzien zijn van een eigen kleur en weerstandsniveau. De Gripmasters worden ook wel vingertrainers genoemd.

“De Gripmaster is ideaal om specifieke vingers te trainen”

Gripmaster Handtrainer

De conventionele Gripmaster is een goede optie voor iedereen die specifiek de vingers wil trainen. Deze variant is toegankelijker dan de Gripmaster Pro. De Gripmaster is even wennen als je traditionele handknijpers gewend bent. Vooral de range of motion (bewegingsbereik) is anders. De beweging met het apparaat is namelijk relatief gezien kort ten opzichte van traditionele handknijpers. Dit maakt het gebruiksvriendelijker voor gebruikers met kleinere handen.

Aan de onderkant van het apparaat zit een rubberen palmgreep die na een tijdje kan verslijten. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe intensief en vaak je de Gripmaster gebruikt. De Gripmaster blijft echter veilig en ergonomisch.

Al met al maakt de Gripmaster zijn specifieke beloftes waar. De knijpkracht van de Gripmaster begint bij ongeveer 0,7 kg per vinger. Dit is een ideaal instappunt voor beginners of wanneer je herstellende bent van een blessure. De zwaarste variant is de zwart gekleurde Gripmaster met ongeveer 4 kg per vinger.

Gripmaster Pro

De Gripmaster Pro is een iets betere uitvoering van de Gripmaster. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn de range of motion, de weerstand en de kussentjes voor de vingertoppen. De kussentjes voor de vingertoppen zorgen voor meer comfort en grip. Hierdoor ligt de Gripmaster Pro net iets fijner in de hand dan de Gripmaster.

De Gripmaster Pro komt in vijf varianten die verschillen in sterkte. De maximale weerstand is daarbij ongeveer 6 kg per vinger. Als je een gevorderde sporter bent, kan dit op den duur minder uitdaging bieden. In dat geval is het handig om over te stappen naar een verstelbare handknijper en elke keer slechts enkele vingers op de handvatten te plaatsen. In dat geval kan je alsnog specifieke vingers trainen.

Welke Gripmaster past bij mij?

De soort Gripmaster die bij je past, hangt een beetje af van wat je doet of wilt gaan doen. Het voordeel van beide Gripmasters, is dat ze elkaar overlappen op het gebied van sterktes. De zwaarste drie niveaus van de Gripmasters komen overeen met de lichtste niveaus van de Gripmaster Pro.

Voor activiteiten als piano en gitaar spelen, voldoet de Gripmaster zonder twijfel. Het is een compact tooltje en een ideale aanvulling om je prestaties te verbeteren. De Gripmaster is ook geschikt als je bezig bent met revalideren. Het instapniveau van de Gripmaster is namelijk erg laag.

De Gripmaster Pro is meer geschikt voor iets zwaardere activiteiten, zoals wandklimmen en judo. Dit komt puur doordat het weerstandsniveau hoger ligt dan de standaard Gripmaster.

Voordelen van de Gripmasters (Pro)

  • Individuele training van de vingers
  • Makkelijk mee te nemen
  • Instapniveau is laag
  • Ideaal voor revalidatie

Nadelen van de Gripmasters (Pro)

  • Niet geschikt voor hele grote handen
  • Uiterste weerstand is relatief laag

Originele Gripmaster (Pro) kopen?

Overtuigd van de Gripmasters? Dan is het nog wel even oppassen voor imitatieproducten, die zich op de markt bevinden. Deze komen doorgaans uit Azië en beschikken niet over de juiste kwaliteit. Je kunt de originele standaard Gripmaster het beste hier bestellen. Voor de Gripmaster Pro kun je het beste bij bol.com terecht.

Bekijk ook: