Written by: Blog

Zoetzure komkommer

Er mag 1 ding nooit ontbreken bij een Surinaamsgerecht: zoetzure komkommer! Ik ben opgegroeid in een Surinaams gezin waar dit standaard op de eettafel stond. Je kan het bijna bij elk gerecht eten. Vooral bij mijn nasi of bami vind ik het extra lekker, maar ook op belegde broodjes.

Zoetzure komkommer is ontzettend snel en makkelijk te maken. Je hebt in principe niet meer dan een komkommer, een beetje suiker en azijn nodig. Binnen 10 minuten ben je klaar!

Bereidingswijze zoetzure komkommer

Het maken van een Surinaamse zoetzure komkommer is zo gedaan. Volg de onderstaande stappen, maar experimenteer vooral zelf tot het naar jouw smaak is.

 1. Breng het water op laag vuur aan de kook met suiker en zout.
 2. Als de suiker is opgenomen kan je de azijn erbij doen.
 3. Blijf even roeren en laat het vervolgens afkoelen.
 4. Snijd de komkommer in halve maan plakjes.
 5. Pak een weckpot of een bakje (moet goed kunnen sluiten!) en meng de komkommer, het azijnmengsel, pimentbolletjes en kruidnagels.
 6. Zorg ervoor dat de komkommer helemaal onder het vocht staat.
 7. Roer het geheel.
 8. Laat de zoetzure komkommer 1 dag intrekken in de koelkast. Buiten de koelkast kan eventueel ook. In de koelkast blijft de komkommer echter steviger.
voorbereiding zoetzure komkommer

Extra tips om zoetzure komkommer klaar te maken

Je kunt de zoetzure komkommer extra op smaak brengen door kleine stukjes peper toe te voegen. Verder kun je citroensuiker gebruiken voor een iets andere smaak. Ten slotte kan je nog variëren met de soort azijn. Mijn oma gebruikte altijd Azijn Zuur Essence. Dit is een zeer sterke azijn welke je altijd moet verdunnen! Je hebt meestal maar 1 eetlepel azijn nodig.

Wat heb je nodig voor zoetzure komkommer?

 • 1 komkommer
 • 6 pimentbolletjes
 • 2 kruidnagels
 • snufje zout
 • 4 eetlepels suiker
 • 200 ml water
 • 200 ml biologische natuurazijn

Het bovenstaande recept is voor ongeveer 4 personen. Je kan de zoetzure komkommer in de koelkast een week bewaren. Zorg dat je een goede weckpot hebt!

Eetsmakelijk!