Je ziet steeds vaker van die grote (of kleine) elastieken banden waarmee sporters tekeergaan. Op het eerste gezicht ziet dat er misschien een beetje vreemd uit, maar het is niet voor niets een van de meest gekochte fitnessmaterialen: de weerstandsbanden! Ze zijn goedkoop en zeer effectief. Voor maar 20 – 30 euro heb je al een goed stel weerstandsbanden om mee te trainen.
Er zijn ontzettend veel voordelen als je traint met een weerstandsband (ook wel resistance band of weerstandselastiek). Wij krijgen vaak de vraag welke banden goed zijn om te kopen. Er zijn namelijk ontzettend veel resistance bands op de markt, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je graag een handje op weg door de beste weerstandsbanden op een rijtje te zetten. De onderstaande resistance bands zijn verdeeld in 5 categorieën.
Weerstandsband met handvat
De weerstandsbanden met handvat van NINN Sports zijn het beste beoordeeld door gebruikers. De banden zijn van hoogwaardig kwaliteit. Je ontvangt vijf verschillende banden met een weerstand van 4,5 kg (geel) tot en met 22,5 kg (zwart). Velen geven aan dat de banden niet verschuiven en rollen, zoals dat bij andere banden vaak wel is.
Weerstandsband zonder handvat
Voor de echte fanatiekelingen zijn de weerstandselastieken van AJ-sports een echte aanrader. Deze weerstandselastieken heb ik zelf een aantal jaar geleden gekocht. Ik gebruik ze tot op de dag van vandaag nog steeds en liggen standaard in mijn sporttas. Ze hebben mij erg geholpen bij het trainen van pull ups. Ik begon met een van de zwaarste banden. Na 3 maanden afbouwen kan ik nu eindelijk 10 pull ups zonder hulp!
Mini weerstandsbanden
Ben je op zoek naar mini weerstandselastieken? Dan kan je het beste die van NINN kopen. Ook deze zijn het beste beoordeeld. De mini’s zijn voornamelijk populair bij dames. Je kunt namelijk de bilspieren extra stimuleren tijdens verschillende beenoefeningen. De banden zijn in verschillende kleuren te verkrijgen.
Weerstandsband zonder latex
Kan je niet zo goed tegen latex? De meeste weerstandsbanden zijn onder andere gemaakt van latex. Er zijn echter ook weerstandsbanden zonder latex, zoals die van Rockerz Fitness. Deze zijn tevens voorzien van een antislip aan de binnenkant, zodat ze niet gemakkelijk verschuiven. Ideaal voor een goede booty workout!
Waarom een weerstandsband kopen?
Meerdere niveaus
De weerstandsbanden worden vaak geleverd in verschillende kleuren en diktes. Elke maat en kleur heeft een bepaald weerstandsniveau. Hoe dikker de band, hoe groter de weerstand. Een hip thrust met een dikke band maakt de oefening dus zwaarder. Gebruik je een dikke band bij een pull up, dan wordt de oefening juist lichter. Doordat er verschillende weerstanden zijn, kun je dus de oefeningen aanpassen aan jouw niveau.
Reisvriendelijk
Weerstandsbanden zijn ideaal voor op reis. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Verder kun je ze makkelijk oprollen en weegt het bijna niets. Overal ter plekke kan je een workout doen; op de hotelkamer, buiten in het park, in de tuin en natuurlijk in de sportschool.
Diversiteit
Met de weerstandsbanden kan je ontzettend veel oefeningen doen. Doe een oefening die je al kent en maak ze uitdagender door gebruik te maken van een weerstandsband. Je kunt oefeningen uiteraard ook lichter maken door de banden te gebruiken als hefboom. Dit is erg handig als je een oefening net niet goed kan uitvoeren.
Train je al jaren met alleen maar dumbbells? Zorg voor afwissel, zodat je spieren nieuwe prikkels krijgen om te groeien.
Welke oefeningen kan je met een weerstandsband doen?
Wees creatief, je kan meer met een resistance band dan je denkt. Hieronder laat Caroline Girvan een creatieve workout zien van 15 min.
Coördinatie
Je kan het trainen met banden een beetje vergelijken met een kabelmachine. Je spieren staan eigenlijk constant onder spanning. Bijkomstig voordeel van een resistance band is het trainen van de stabiliteitspieren. Het kost namelijk extra inspanning om het elastiek op één lijn te houden.
Goedkope weerstandsbanden
Weerstandsbanden zijn in verhouding ontzettend goedkoop. Voor 20 – 30 euro heb je al een goede set elastieken om mee te trainen.
Veelgestelde vragen
Wat voor soort weerstandsbanden zijn er?
Er zijn verschillende weerstandsbanden te koop. Je kunt ze als volgt categoriseren:
- Mini weerstandsbanden.
- Weerstandsbanden met handvat.
- Weerstandsbanden met deuranker.
- Dynabands.
- Weerstandsbanden van rubber.
Waar moet je op letten bij weerstandsbanden?
Zorg dat je een weerstandsband (of meerdere) koopt welke geschikt is voor jouw niveau. Je kan beter voor een iets lichtere band gaan dan voor een iets te zware. Een lichte band kan je namelijk vaak dubbelvouwen, zodat de spanning hoger wordt. Daarentegen is het heel lastig om een zwaardere band slapper te maken. Je kunt uiteraard ook voor meteen een set gaan. Deze worden vaak in een set van 5 weerstandbanden verkocht.
Kan een weerstandsband scheuren?
Je kan ervan uit gaan dat weerstandsbanden heel wat kunnen hebben. Ze kunnen vaak tot 3 keer hun normale lengte uitrekken en dat zonder te scheuren. Dit is uiteraard in optimale staat. Check altijd of je een klein scheurtje ziet. Een scheurtje in het midden zal niet zoveel zorgen wekken, maar een scheurtje aan de buitenkant is wel even goed opletten!
Mijn conclusie over weerstandsbanden
Ik kan weerstandsbanden aan iedere sporter aanbevelen. Door het gebruik van de banden kan je oefeningen iets uitdagender maken of juist iets makkelijker. Ze zijn eenvoudig mee te nemen en ze spreken je spieren op een iets andere manier aan dan de gebruikelijke oefeningen. Ik gebruik al jaren de elastieken van AJ-sports. Ik heb ze standaard in mijn sporttas liggen, aangezien niet elke sportschool ze beschikbaar heeft of ze altijd bezet zijn door anders sporters. Super handig om je eigen zet bij de hand te hebben.