Written by: Blog

Welke bokszak kopen voor thuis?

Ben je op zoek naar een full body workout waarbij je werkt aan je kracht, conditie, coördinatie en snelheid? Dan is boksen of kickboksen 100% wat voor jou! Losgaan op een bokszak is nog steeds zeer populair bij vele sporters. Je kunt al snel 700 tot 900 calorieën verbranden per uur. Het werkt tevens stress verlichtend. Want laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om even je baas, vervelende collega of ex als bokszak in te beelden? Precies, tijd om een bokszak te kopen!

De beste bokszakken

Je vraagt je waarschijnlijk af welke bokszak je het beste kan kopen. Er zijn diverse zakken op de markt. De meeste sporters raden de bokszak van Hanumat aan. Deze is het beste beoordeeld. De zak van Hanumat is 150 cm lang en is 40 kg. Ideaal voor de gemiddelde als gevorderde sporter. Hieronder hebben we nog meer goede bokszakken voor je op een rijtje gezet. 

MerkDoelgroepSysteemTe koop bij
HanumatIedereenHangendbol.com
AtleetiumKinderen en beginnersStaand en opblaasbaarbol.com
Bruce LeeIedereenStaandbol.com
MF7 SportsIedereenStaande boksbalbol.com
ScSPORTSKleine kinderenHangend inclusief bokshandschoenenbol.com

Verschillende soorten bokszakken

Ben je op zoek naar een bokszak voor thuis? Dan kom je er al snel achter dat er verschillende soorten zakken zijn. Welke het beste bij jou past, hangt af van de soort trainingssessie. Ben je geen gevorderde sporter en vind je het gewoon fijn om af en toe een workout thuis te doen? Dan kan je het beste voor bokszak staand gaan als je weinig of geen vaste ruimte hebt. Deze kan je namelijk makkelijk verplaatsen en heeft niet te veel poespas. Wij leggen hieronder uit waarvoor elke bokszak ontworpen is.

  • Staand: makkelijk te verplaatsen en goed voor kleine ruimtes. Ideaal voor thuis.
  • Banana bag: speciaal voor Muay Thai-trainingen.
  • Hangend: vaak stevig en stabiel. Ideaal voor stoot- en traptechnieken.
  • Peervorm: goed om je snelheid te verbeteren.
  • Boksbal: ideaal om je reflexen te bevorderen.

Staande bokszak vs hangende

Er zijn in principe twee soorten bokzakken: hangend en staand. Maar welke is beter? Dit hangt helemaal af van je eigen doelen en je training.

Staand

Een staande bokszak is populair omdat je het makkelijk kan verplaatsen. Je bent dus niet gebonden aan een plek. Je hoeft je verder ook niet druk te maken om het te installeren in vergelijking met een hangende bokszak. Vaak is een staande bokszak minder stabiel dan een hangende bokszak. Ik heb een lange tijd gebruikgemaakt van staande bokszak omdat ik gewoon fit wilde blijven en weinig plek had. Na mijn verhuizing had ik echter meer ruimte in mijn garage en ben ik overgestapt naar Hanumat.

Persoonlijk heb ik bijna nooit last gehad van een instabiel staande bokszak. Ik woog toentertijd 85 kg en ging flink los. Dit kan uiteraard bij jou iets anders zijn.

Hangend

Heb je genoeg ruimte thuis? Dan is een hangende bokszak een echte aanrader. Een hangende bokszak is vaak stabieler en langer. Je mogelijkheden zijn dus minder beperkt. Nadeel van een hangende bokszak is de installatie. Het kost even tijd om de ideale lengte te bepalen en om het vervolgens te bevestigen. Zelf was ik binnen anderhalf uur klaar. Het was even passen en meten, maar dan heb je ook wat!

Veelgestelde vragen over bokszakken

Hoe zwaar moet een bokszak zijn?

Wat is het ideale gewicht van een bokszak? De standaardregel is dat een bokszak ongeveer de helft van je lichaamsgewicht moet zijn. Ben je 80 kg? Dan is een zak van 40 kg geschikt. Voor volwassenen is het advies om een bokszak van minimaal 35 kg te gebruiken voor een goede ervaring.

Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden.

  • 20 kg: geschikt voor jeugd en beginners.
  • 30 kg: geschikt voor tieners en beginners.
  • 45 kg: geschikt voor volwassenen en gevorderden.
  • 90 kg en zwaarder: geschikt voor zwaargewichten.

Hoe zwaarder een bokszak is, hoe stabieler. De bokszak zal in dat geval minder snel alle kanten op zwaaien. Verder zorgt een korte ketting voor meer stabiliteit dan een langere ketting. Houd daar ook rekening mee.

Hoe lang moet een bokszak zijn?

De lengte van een bokszak hangt af van je training. Gebruik je de bokszak alleen voor boksen (alleen stoottechnieken dus) dan volstaan een lengte van 100 cm of 120 cm. Wil je ook traptechnieken trainen? Dan is een bokszak van minimaal 150 cm nodig.

Waar is een bokszak mee gevuld?

Bokszakken worden met verschillende materialen gevuld. Het gewicht wordt bepaald door de vulling. De kans is groot dat jouw bokszak met zand is gevuld. Ook rubber, leersnippers, wol, textielsnippers en zaagsel worden vaak gebruikt.

Een bokszak van zand is vaak erg hard en is goed voor een gemiddelde en gevorderde sporter. Voor beginnende sporters is een bokszak met wol, textiel- of leersnippers aan te raden.

Wat is het beste materiaal voor een bokszak?

Bokszakken worden in principe gemaakt van kunststof, kunstleer of leer. Je kunt het beste gaan voor kunstleer. Deze bokszakken zijn makkelijk schoon te maken en zullen niet snel beschadigen.

De kunststoffen bokszakken zijn ideaal voor kinderen of als je low on budget bent. De leren bokszakken zijn relatief gezien erg duur. Tevens zijn ze moeilijk te herstellen na beschadigingen.

Hoe ver moet een bokszak van de grond hangen?

Een bokszak moet minimaal 15 cm van de grond hangen, zodat de bokszak nog eventueel vrij kan zwaaien. Wij adviseren de bokszak iets lager dan je knieën te laten hangen. Dit is in verband met het maken van low kicks. Houd verder bij het hangen van de zak rekening met de lengte van de ketting.

Hoe ver moet een bokszak van de muur?

Zorg ervoor dat een bokszak ongeveer 75 cm van de muur af is, zodat je genoeg ruimte hebt voor je training. Verder is de standaardregel dat een bokszak minimaal 10 cm boven je eigen lengte hangt.

Hoelang kan een bokszak blijven hangen?

Je moet een bokszak om de zoveel tijd even loshalen en rollen, zodat de inhoud weer goed verdeeld wordt. Na een tijd komt de vulling op een plek te zitten. Vanzelfsprekend zakt na een tijdje de inhoud ook naar de onderkant van de bokszak.

Mijn conclusie over bokszakken

Een workout met een bokszak is een echte aanrader. Ik kickboks nu al vijf jaar thuis. Na een training ben ik helemaal afgemat, maar voel ik me uitermate voldaan. Je hoeft niet per se naar een gym. Dit heb ik voorheen wel gedaan. Overigens is daar niets mis mee. Maar in verband met mijn werk had ik erg weinig tijd en was ik ook minder flexibel. Ik ben vervolgens overgestapt naar een bokszak voor thuis. Voor mij scheelt dit enorm veel tijd en geld. Ik kan het iedereen aanbevelen. Zoals eerder gezegd, heb ik een hangende bokszak van Hanumat. Deze heb ik nu al een tijdje en ben zeer tevreden. De kwaliteit is goed, de lengte prima en hij ziet er mooi uit!