Written by: Blog

Een goed springtouw kopen

Touwtje springen kennen we natuurlijk allemaal nog van de basisschool. Maar touwtje springen is nog steeds erg hot bij volwassenen. Het is namelijk een leuke en effectieve manier van trainen.

Springtouwen (of jump rope) zijn daarnaast ook enorm goedkoop vergeleken met andere fitnessmaterialen. Je hebt voor een intensieve workout in principe alleen maar een stuk touw nodig. Wil je weten waarom touwtje springen goed voor je is? Of wil je weten welk springtouw je het beste kan kopen? Wij bespreken het hier allemaal!

Welk springtouw is het beste?

Je vraagt je waarschijnlijk af welk springtouw je het beste kan kopen. Het klinkt vrij simpel: pak een stuk touw of snoer en begin met springen. Erg goedkoop, maar je zal al snel tegen problemen aan lopen (of springen).

Zo kan het touw te licht zijn, waardoor het touw geen mooi en strak rondje kan maken. Voor 10 à 20 euro heb je een goed springtouw dat jarenlang meegaat. Maar welk springtouw past bij jou?

De meeste sporters raden het springtouw van Armenti aan. Dit is het meest basic springtouw dat je kunt krijgen, maar heeft wél alles wat je nodig hebt. Dit springtouw is voor beginners als gevorderden.

Het touw is verzwaard, zodat je een goede draai kunt maken. Het verstellen van het springtouw is ook binnen no time gepiept . Je krijgt tevens uitleg hoe je het springtouw moet verstellen en uitleg hoe je touwtje moet springen. Het touw is 280 cm lang. Dus als je 1,90 meter lang bent, zal dit geen problemen opleveren!

Armenti zwarte springtouw met verzwaard touw

Springtouw voor CrossFit en gevorderden

Bij CrossFitten hoort standaard een CrossFit-springtouw. Deze mag niet ontbreken in je sporttas. Heb je nog geen CrossFit-springtouw of ben je toe aan een nieuwe? Het CrossFit-springtouw van Tested by Athletes is het beste beoordeeld.

Deze speed rope is voor gevorderden en is gemakkelijk aan te passen aan je lichaamslengte. Dit springtouw voelt tevens fijn in je handen. Je merkt meteen het verschil.

Het professionele kogellager-systeem zit aan een anti-slip-handvat, waarmee je optimaal double unders kunt doen.

Speed Rope springtouw met kogellager voor CrossFitten

Springtouw met teller

Als je erg intensief bezig bent, is de kans groot dat vergeet je te tellen. Je weet bijvoorbeeld niet of je je persoonlijk record hebt verbroken of dat je meer of minder dan de vorige keer hebt gesprongen. Daar is een oplossing voor! Er zijn springtouwen met een handige teller, zodat je het aantal sprongen kunt bijhouden.

Het onderstaande springtouw is van Nuavance en is ontzettend goed beoordeeld door gebruikers. De display is is duidelijk en telt elke sprong correct.

springtouw met digitale teller

Waar moet je op letten bij het kopen van een goed springtouw?

Ben je van plan om een springtouw te kopen? Dan zijn er een aantal punten waarop je kunt letten. Je wil natuurlijk kwaliteit en een springtouw dat bij jou past. Je hebt bijvoorbeeld springtouwen met een ingebouwde teller en CrossFit-springtouwen. Het ideale springtouw is afhankelijk van jouw doel en wensen. Houd in ieder geval rekening met de volgende eigenschappen van een jump rope.

De zwaarte van een springtouw

Je wil niet dat het touw te licht of juist te zwaar is. Een ideaal gewicht is 180 gram. Met dit gewicht kan je een goede draai maken. Voor de sporters die de workout zwaarder willen maken, zijn er ook springtouwen van 350 gram op de markt. Het is niet zozeer dat het touw zwaarder is, maar wel de handvatten, waardoor je meer inspanning moet leveren. Wil je een extra zwaar springtouw van 350 gram? De springtouwen van Armenti zijn verkrijgbaar in 180 gram én 350 gram.

De lengte van een springtouw instellen

Er wordt vaak gevraagd hoe lang een springtouw moet zijn. Ga simpelweg op het touw staan met beide voeten. Pak de uiteindes en span ze aan door ze omhoog te trekken. Komen je handen tot ongeveer je borst? Dan zit je meestal goed.

Wil je van te voren weten of je goed zit met de lengte van een springtouw? De onderstaande tabel kan je hierbij helpen. Houd er rekening mee dat dit richtlijnen zijn. Iedereen springt weer anders en heeft een andere armlengte.

Tevens kan het soort springtouw ook van invloed zijn op de ideale lengte. Een verstelbaar springtouw voorkomt in ieder geval een hoop zorgen.

LichaamslengteLengte van een springtouw
160 cm  246 cm
163 cm  249 cm
165 cm  254 cm
168 cm  259 cm
170 cm  262 cm
173 cm  264 cm
175 cm  266 cm
178 cm  269 cm
180 cm  272 cm
183 cm  274 cm
185 cm  277 cm
188 cm  279 cm
191 cm  282 cm
193 cm  285 cm
196 cm  289 cm
198 cm  295 cm
201 cm  297 cm

De handvatten van een springtouw

De handvatten zijn een belangrijk onderdeel van een springtouw. De handvatten verschillen van materiaal en dikte. Maar ook het systeem kan verschillen. Er zijn namelijk springtouwen met een kogellager, zodat het touw makkelijker kan draaien en de kans dat het oprolt niet meer aanwezig is.

Springtouwen met een kogellager worden vaak door CrossFitters gebruikt, maar ook door fanatieke sporters. Voor een tientje meer heb je dus een professioneel springtouw.

Voordelen van springtouwen

Touwtje springen is een van de meest onderschatte oefeningen. Het kan zelfs effectiever zijn dan andere vormen van cardio. Wij hebben de voornaamste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Calorieën verbranden

Bij het touwtje springen worden bijna alle belangrijke spiergroepen aan het werk gezet. Denk aan je benen, armen, buikspieren en rug.

Springtouwen wordt ook wel als thermogeen beschouwd. Oftewel het zorgt voor veel warmte in je lichaam. Je lichaam heeft dus veel brandstof nodig om deze energie op te wekken. Het opwekken van energie zorgt ervoor dat je ontzettend veel calorieën verbrandt.

Hoeveel calorieën verbrand je met springtouwen?

Met springtouwen verbrand je ongeveer 10 calorieën per minuut. Met 10 minuten touwtje springen verbrand je dus al 100 calorieën. Sprintouwen is daarmee effectiever dan een stevige wandeling en dus zeer goed om af te vallen. Dit verschilt natuurlijk bij iedereen, maar het is wel een redelijke indicatie.

Lees hier meer over touwtjespringen om af te vallen.

Verbeterde coördinatie

Springtouwen vereist een goede coördinatie. Een beroep op je coördinatie wordt alleen maar vergroot als je meer geavanceerde bewegingen gaat doen, zoals double unders (twee keer zaaien in één sprong). Blijf jezelf altijd uitdagen om steeds beter te worden.

Vergroot je uithoudingsvermogen

Omdat touwtjespringen je hart sneller doet kloppen, is het geweldig voor je cardiovasculaire systeem en de gezondheid van je hart. Als je twee keer een sessie van 30 minuten per week doet, dan zal je na een maand al snel merken dat je uithoudingsvermogen aanzienlijk is verbeterd.

Versterkt de botdichtheid

Springtouwen zorgt voor een betere botdichtheid. Botdichtheid zegt wat over de sterkte van je botten. Als je meer mineralen in je botten hebt, zoals calcium, zijn ze minder kwetsbaar en zullen ze dus minder snel breken. Een hogere botdichtheid kan ook het risico op osteoporose op latere leeftijd verminderen. Dit geldt vooral voor meisjes en vrouwen.

Mijn conclusie over springtouwen

Touwtje springen is ontzettend goed voor je lichaam. Je gebruikt heel je lichaam en calorieën verbrand je hoe dan ook.

Een goed springtouw heb je al voor ongeveer 10 à 20 euro en gaat jarenlang mee. Een goede investering dus, mits je de juiste koop. Ik gebruik al een tijdje een CrossFit-springtouw. Niet omdat ik aan CrossFit doe, maar voor een tientje meer heb je een professioneel springtouw zonder zorgen.

Mijn vorige springtouw rolde elke keer op en het snoer was veel te licht. Ik kon daarom niet een goede draai maken. Nu met het kogellager-systeem heb ik daar totaal geen last meer van.

Als je eenmaal een springtouw hebt, check dan ook dit artikel over springtouwschema’s. Veel succes!

Bekijk ook: