Written by: Blog

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die door het lichaam wordt gebruikt om sterke botweefsel, gezonde bloedsuikerspiegels, een goede stofwisseling en een sterk immuunsysteem te ondersteunen.

Het is een essentiële voedingsstof voor iedereen, maar het is extra belangrijk voor kinderen, vrouwen en ouderen.

Vitamine D helpt bij het verminderen van de kans op bepaalde ziekten, waaronder kanker, auto-immuunziekten, botontkalking, depressie, hart- en vaatziekten en type 1-diabetes.

Vitamine D3 en D2

Vitamine D wordt meestal in twee vormen aangemaakt: vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol). Vitamine D3 wordt geproduceerd door de huid als reactie op direct zonlicht en wordt ook gevonden in een aantal voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren en champignons.

Vitamine D3 is de vorm die het meest wordt aanbevolen, omdat het best wordt geabsorbeerd door het lichaam.

Vitamine D2 wordt gevormd door schimmels en wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals paddenstoelen.

Voedsel met vitamine D

Voedsel dat vitamine D bevat:

 • Vette vis: zalm, makreel, sardines, tonijn en ansjovis.
 • Eieren.
 • Champignons.
 • Vlees: rundvlees, kalkoen, varkensvlees en lamsvlees.
 • Zuivelproducten: melk, yoghurt en kaas.
 • Plantaardige oliën: sojaolie, koolzaadolie en maïsolie.
 • Noten en zaden: amandelen, pinda’s en zonnebloempitten.
 • Gedroogd fruit: abrikozen, pruimen en dadels.

Vitamine D-tekort

Vitamine D-tekort is een van de meest voorkomende voedingsgebreken in de wereld. Het is een belangrijke oorzaak van osteoporose, depressie, vermoeidheid, spierzwakte en andere gezondheidsproblemen.

Symptomen van vitamine D-tekort

Het meest voorkomende symptoom van vitamine D-tekort is een verminderde botdichtheid, wat kan leiden tot botontkalking, gebroken botten en verminderde spierkracht. Kinderen met een vitamine D-tekort kunnen last hebben van gezwollen en pijnlijke botten, wat weer kan leiden tot groeiproblemen.

Andere symptomen van vitamine D-tekort zijn depressie, vermoeidheid, spierzwakte, een lage bloeddruk en een verhoogd risico op infecties.

Oorzaken vitamine D-tekort

Er zijn een aantal belangrijke oorzaken van vitamine D-tekort:

 • Gebrek aan voeding: vitamine D komt voornamelijk voor in voedsel van dierlijke oorsprong. Als je niet genoeg voedsel met vitamine D eet, kunt je tekorten ontwikkelen.

 • Gebrek aan blootstelling aan zonlicht: vitamine D wordt aangemaakt door de huid als reactie op direct zonlicht. Als je niet genoeg tijd buiten doorbrengt, kun je een vitamine D-tekort ontwikkelen.

 • Koemelkallergie: als je koemelkallergie hebt, kun je ook een vitamine D-tekort ontwikkelen, omdat veel melkproducten vitamine D bevatten.

 • Leefstijlfactoren: er zijn bepaalde leefstijlfactoren die de risico op vitamine D-tekort kunnen verhogen. Deze omvatten roken, overmatig alcoholgebruik, een sedentaire leefstijl en overmatig gebruik van zonnebrandcrème.

 • Leeftijd: ouder worden vermindert de absorptie van vitamine D, waardoor ouderen een hoger risico op vitamine D-tekort hebben.

Vitamine D-supplementen

Als je een vitamine D-tekort hebt, kun je een vitamine D-supplement nemen om je vitamine D-niveaus te verhogen. Vitamine D-supplementen kunnen worden gekocht bij apotheken, supermarkten en online.

Ik gebruik zelf vitamine D van VitaKruid. Hiervoor betaal je iets meer, maar dit supplement bevat wel de juiste hulpstoffen, zodat het ook daadwerkelijk door je lichaam wordt opgenomen. Dit is namelijk anders bij de goedkope varianten, zoals die van de Kruidvat.

Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid vitamine D te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D voor volwassenen is 600-800 IE (internationaal eenheden) per dag. Je kunt een arts raadplegen voor een specifieke aanbeveling voor jouw situatie.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het nemen van te veel vitamine D-supplementen schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Om Je vitamine D-niveaus op een gezonde manier te verhogen, is het belangrijk dat je je dagelijkse inname van voedsel met vitamine D combineert met voldoende blootstelling aan zonlicht.

Probeer dagelijks een wandeling in de buitenlucht te maken, zodat uw lichaam vitamine D kan aanmaken. Bedek jezelf ook niet van top tot teen. Het is juist belangrijk dat je blote huid in contact komt met het zonlicht.

Conclusie over vitamine D

Vitamine D is een essentiële voedingsstof die het lichaam helpt bij het behoud van sterk botweefsel, gezonde bloedsuikerspiegels, een goede stofwisseling en een sterk immuunsysteem.

Vitamine D-tekort is een van de meest voorkomende voedingsgebreken in de wereld en kan leiden tot osteoporose, depressie, vermoeidheid, spierzwakte en andere gezondheidsproblemen.

Om je vitamine D-niveaus op een gezonde manier te verhogen, is het belangrijk dat je je dagelijkse inname van voedsel met vitamine D combineert met voldoende blootstelling aan zonlicht en, indien nodig, een vitamine D-supplement nemen.