Written by: Blog

Touwtjespringen om af te vallen

‍Touwtjespringen is een van de beste manieren om snel af te vallen, omdat het zeer intensief is en je in een korte tijd veel calorieën verbrandt. In feite kan je met touwtje springen in 10 minuten maar liefst 100 calorieën verbranden.

Naast het verbranden van veel calorieën, is touwtjespringen ook goed voor de coördinatie, behendigheid en botdichtheid. En dit allemaal door een vrij eenvoudig hulpmiddel.

Touwtjespringen voor gewichtsverlies: waarom is het effectief?

Als je tijd gaat doorbrengen in de sportschool, kun je die net zo goed besteden aan iets dat resultaat oplevert. Touwtjespringen voor gewichtsverlies is een van de meest effectieve oefeningen die je kunt doen en wordt daarom vaak aanbevolen in fitnessprogramma’s.

Er zijn een aantal redenen waarom touwtje springen zo effectief is.

  1. Touwtje springen vereist zeer weinig apparatuur, dus je kunt het bijna overal doen.
     
  2. Met touwtje springen werk je aan veel spieren tegelijk, waaronder de kuiten, hamstrings, quads, bilspieren, heupen en armen.

  3. Touwtje springen is een aërobe oefening, wat betekent dat je hartslag omhoog gaat en je daarbij veel calorieën verbrandt.

  4. Het is ook een vorm van high-intensity intervaltraining (HIIT), een ander effectieve manier om af te vallen.

  5. Touwtje springen is gemakkelijk te leren. En hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dit maakt touwtjespringen laagdrempelig.

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtjespringen?

Dit is eigenlijk geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, omdat verschillende mensen verschillende hoeveelheden calorieën verbranden tijdens een workout. Ieder mens is anders.

Het noemen van één specifiek getal is niet alleen onnauwkeurig, maar kan er ook toe leiden dat je denkt dat touwtjespringen niet de moeite waard is.

Als je het meeste uit deze oefening wilt halen, moet je bereid zijn er zelf moeite voor te doen. Hoe meer inspanning je levert, hoe meer resultaat je boekt. Je hebt het allemaal (letterlijk) in eigen handen.

Verder kan touwtjespringen gebruikt worden voor zowel gewichtsverlies als spieropbouw, maar het is niet erg effectief voor het opbouwen van kracht, tenzij je een verzwaard springtouw gebruikt.

Je kan ervan uit gaan dat je ongeveer 100 calorieën verbrandt in 10 minuten. Maar kijk vooral hoe je lichaam reageert. Geen enkele tool is nauwkeurig en tenslotte gaat het om slechts cijfers.

Ik gebruik vaak mijn kleding als maatstaf. Als mijn broeken wat losser beginnen te zitten, weet ik dat ik op de goede weg zit. Daar heb ik geen cijfertjes voor nodig. Jij ook niet!

Tips voor het gebruik van een springtouw om af te vallen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je springtouw haalt. Ten eerste, zorg ervoor dat je het correct doet, zodat je jezelf niet bezeert.

Als je nieuw bent met touwtje springen, wil je het misschien eerst proberen terwijl je stilstaat, zodat je kunt wennen aan de bewegingen en ervoor kunt zorgen dat je het correct doet.

Zorg er vervolgens voor dat je het regelmatig doet. Zoals bij elke oefening is consistentie de sleutel tot succes. Of je het nou 1 keer per week doet of 1 keer per dag, regelmaat is key.

Als je sporten helemaal niet gewend bent, begin dan 1 keer per week en ga niet meteen voor 5 keer per week. Op die manier zul je het nooit lang volhouden. Het is juist beter om kleine stapjes te zetten, zodat je het op de lange termijn volhoudt. En te grote switch van gewoontes werkt namelijk vaak averechts.

Je moet de gewoonte van touwtje springen in je dagelijkse routine inbouwen, zodat het een deel van je leven wordt. Wat vaak helpt, is om een vast moment van de dag te pakken. Aan het begin zal het even wennen zijn, maar dit zal al snel omslaan.

Weet je niet precies wat je moet doen of vind je touwtjespringen saai worden? Wellicht dat een springtouwschema je kan helpen met structuur en uitdaging.

Mijn conclusie over touwtjespringen om af te vallen

Touwtje springen kan een ongelooflijk effectieve manier zijn om af te vallen, maar alleen als je het goed doet. Je moet er ook voor zorgen dat je consistent blijft touwtjespringen en dat je gezond gaat eet. Anders is alles uiteraard voor niets geweest.

Ik heb zelf al ontzettend veel mensen zien afvallen, doordat ze gewoon simpelweg elke dag even 10 minuten thuis reserveerde om touwtje te springen. Jij kan het ook. Succes!