Written by: Blog

The Game Changers: over effecten van een plantaardig dieet

The Game Changers is een documentaire die in 2019 verscheen op Netflix. Centraal in deze documentaire staan de verhalen van sporters en wetenschappers over plantaardige diëten. Zij zeggen dat zo’n plantaardig dieet een belangrijk onderdeel van een gezonde lifestyle is en het niet minder is dan een dieet met vlees. De documentaire werd overwegend goed beoordeeld, maar er is ook kritiek. Als je benieuwd bent waarom, lees dan snel verder.   

Een zoektocht naar kennis

The Game Changers begint met het verhaal van James Wilks. Hij vertelt dat hij een vechtsporter is en mensen traint, maar door een blessure kon hij dit een tijd niet doen. Hij wilde zo snel mogelijk weer aan de slag, dus hij ging op zoek naar manieren om het herstel sneller te laten verlopen. Tijdens deze zoektocht kwam hij allerlei informatie tegen over plantaardige diëten en de positieve effecten daarvan. Hij wilde daar veel meer over weten en dat is wat we volgen in deze documentaire.

Koolhydraten en eiwitten

Er kwamen best wat punten naar voren over een plantaardig dieet die ik niet wist. Veel mensen zullen weten dat voor sporters eiwitten belangrijk zijn. Dit geldt ook voor koolhydraten, want dat wielrenners bijvoorbeeld veel pasta eten, is niet voor niets. Die koolhydraten zorgen namelijk voor energie. Deze koolhydraten kun je heel goed halen uit plantaardig voedsel.

Eiwitten worden juist vaak geassocieerd met dierlijk voedsel als kip. Maar die eiwitten die je nodig hebt, hoeven helemaal niet uit vlees te komen. Ik had me nooit gerealiseerd dat die dieren hun eiwitten namelijk vooral uit plantaardig voedsel halen. De dieren die we eten zijn voor ons eigenlijk een soort doorgevers van de plantaardige eiwitten die zij hebben binnengekregen. Je kan dus net zo goed meteen de plantaardige eiwitten eten.

Plantaardig dieet zorgt voor betere resultaten

De sporters die we aan het woord zien in The Game Changers zijn unaniem positief over hun plantaardige dieet. Ze hebben bijvoorbeeld meer uithoudingsvermogen of kracht. We zien Patrik Baboumian – één van de sterkste mannen ter wereld – vertellen dat hij eigenlijk alleen maar sterker is geworden sinds hij plantaardig is gaan eten. En baanwielrenster Dotsie Bausch heeft het naar eigen zeggen aan haar plantaardige lifestyle te danken dat ze op de Olympische Spelen van 2012 als de oudste baanwielrenster ooit op het podium stond. Volgens hen is hun dieet dus misschien wel de belangrijkste reden voor hun succes.

plantaardig gerecht | The game changers

Ook goed voor niet-sporters

Naast de effecten van een plantaardig dieet voor sporters, worden er in de documentaire ook meer algemene effecten besproken. Zo’n dieet zorgt bijvoorbeeld ook voor een lager cholesterol en een lager risico op hart- en vaatziekten. Het blijkt zelfs dat bij mannen erecties ook beïnvloed worden door je dieet. We zien dat er een experiment gedaan wordt met drie mannen. Ze eten eerst een maaltijd met vlees en de volgende dag een plantaardig maal. ’s Nachts wordt bijgehouden wat er gebeurt met hun erecties. Het blijkt dat na het eten van het plantaardige eten erecties vaker voorkwamen en dat ook de grootte wat was toegenomen.

Weinig nuance in The Game Changers

Ik heb wel een kritiekpunt op The Game Changers. Als je de trailer bekijkt, is het een unaniem positief verhaal over plantaardige diëten. Maar ook als je de hele documentaire bekijkt, wordt er eigenlijk niets negatiefs gezegd over een plantaardig dieet. Daarentegen voelt het wel alsof vlees als iets slechts gezien wordt. Er wordt bijvoorbeeld een afbeelding getoond van een ader van een vleeseter en dat ziet er niet goed uit. Maar ik kan me niet voorstellen dat de overgrote meerderheid van de wereldbevolking – de vleeseters – aders hebben die er zo uitzien.

Op een gegeven moment wordt zelfs gesuggereerd dat reclames voor vlees de opvolgers zijn van de sigarettenreclames van vroeger. Maar in deze tijd lijkt het me dat er meerdere onderzoeken geweest en gepubliceerd zouden zijn als vlees ook maar in de buurt kwam van de schadelijkheid van sigaretten. Deze suggestie vind ik dus wat ver gaan en laat in mijn ogen zien dat The Game Changers niet alleen een pro-plantaardig, maar ook anti-vleesverhaal is. Ik snap dat je een bepaalde boodschap wilt overbrengen, maar naar mijn idee had dit wel wat genuanceerder gekund. Overigens is dit ook het kritiekpunt dat meer mensen op deze documentaire hebben.

Conclusie

Van alle filmreviews en televisiereviews die ik tot nu toe geschreven heb, is The Game Changers het onderwerp geweest waar ik de meest nuttige kennis van geleerd heb. Ik had geen idee dat een plantaardig idee voor sporters schijnbaar helemaal niet slechter is dan een dieet met vlees, laat staan dat het nog voor betere resultaten kan zorgen ook. Maar doordat de documentaire niet heel genuanceerd is, vraag ik me wel af of er misschien ook sporters zijn die plantaardig zijn gaan eten en daar niet beter van werden.

Toch zijn er genoeg interessante pro-plantaardige feiten die verteld worden door wetenschappers dat de documentaire toch op een bepaalde manier een eye-opener is. Als je geïnteresseerd bent in voedsel en vooral in het dieet van sporters, is The Game Changers dan ook zeker een aanrader.