Written by: Blog

Springtouw voor kinderen

Iedereen kent wel het touwtjespringen op het schoolplein. Het is een van de oudste en populairste spelletjes voor kinderen. En dat is niet voor niets! Touwtjespringen is leuke, sociale en ene makkelijke te leren activiteit. Ben je op zoek naar een springtouw voor jouw kind? Wij hebben de beste en leukste springtouwen voor kinderen verzameld!

Springtouw voor jongens en meisjes

Springtouwen is voor zowel jongens als meisjes. Er zijn verschillende soorten springtouwen beschikbaar. Wij hebben daarom de populairste springtouwen onder kinderen verzameld!

Springtouwen als vroeger

Als je een kind van de jaren ’80 of ’90 bent, herinner je je vast dat touwtjespringen een vast onderdeel van de gymles was. Tegenwoordig wordt dit niet meer vaak gegeven in de gymlessen, maar zie je nog wel genoeg kinderen in de pauze lekker springtouwen.

Kinderen zijn gek op springtouwen met leuke kleurtjes en patronen. Springtouwen is eigenlijk nog nooit weggeweest. Het is een geweldige vorm van lichaamsbeweging en het is minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld tikkertje spelen.

En het goede nieuws is dat het weinig impact heeft, dus het is een geweldige oefening voor jongere kinderen of kinderen die nog in de groei zijn. Springtouwen zijn er in veel verschillende soorten en kunnen zowel van plastic als van touw zijn. Touw is een goede optie omdat het duurzamer is en langer meegaat dan plastic. Het is ook een goede keuze als je buiten wilt springen, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat het touw beschadigd raakt door de zon of de regen.

Hoe kies je het juiste springtouw voor je kind?

Springtouwen voor kinderen zijn er in verschillende maten, materialen en kleuren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken qua keuze. De meeste springtouwen van echt touw, maar voor kinderen zijn er ook genoeg plastic springtouwen.

 Voordat je een springtouw koopt, is het handig om rekening te houden met de volgende factoren:

  1. Gewicht. Je kunt het beste een wat lichter springtouw kopen voor je kind, omdat een verzwaard springtouw te zwaar zijn en voor volwassenen bedoeld is.  
  2. Materialen. Plastic springtouwen zijn gemakkelijk te vinden, maar ze gaan niet zo lang mee als springtouwen van stof of leer. Stoffen of leren springtouwen zijn een goede optie omdat ze zowel licht als duurzaam zijn.
  3. Kleur. Hoewel dit geen cruciale factor is bij het kiezen van een springtouw, is het wel nuttig om een kleur te vinden die je kind leuk vindt, waardoor je kind zich gemotiveerd voelt en met plezier zal springtouwen.

Voordelen van kinderen die springtouwen

Alle vormen van lichaamsbeweging is goed voor een kind. Springtouwen is een gemakkelijke vorm van lichaamsbeweging, omdat kinderen het met plezier doen. Op het schoolplein is een gezonde competitie, waardoor kinderen nog meer hun best doen.

Op spelenderwijs ondervinden kinderen ontzettend veel voordelen met het springtouwen. Denk daarbij aan het volgende.  

  • Betere coördinatie en evenwicht. Touwtje springen is een geweldige manier om de coördinatie en het evenwicht te verbeteren. Beide voordelen zijn ontzettend goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je kind.
  • Cardiovasculaire gezondheid. Touwtje springen is een geweldige aerobe oefening, wat goed is voor de cardiovasculaire gezondheid. Het kan het metabolisme van je kind verhogen en hem of haar helpen gewicht te verliezen. Je ziet het ook vaak ouderen doen: touwtjespringen om af te vallen.
  • Meer energie. Lichaamsbeweging helpt kinderen zich energieker en blijer te voelen.
  • Zelfvertrouwen. Lichaamsbeweging kan kinderen helpen zich zelfverzekerder en positiever te voelen, wat een positief effect kan hebben op hun sociale leven. Ze zullen makkelijker contact maken met andere kinderen.
  • Betere slaap. Lichaamsbeweging kan er ook voor zorgen dat je kind sneller in slaap valt, maar ook veel beter zal slapen.  
  • Verbeterde concentratie. Onderzoek wijst uit dat lichaamsbeweging kan helpen om de concentratie van kinderen te verbeteren.

Veiligheidstips voor kinderen die gaan springtouwen

Zoals eigenlijk bij alles wat je doet, is veiligheid ontzettend belangrijk. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Spelende kinderen kunnen tevens gevaren minder goed inschatten dan volwassenen.

Let erop dat je de juiste lengte van het springtouw koopt. Weet je niet goed hoe lang het springtouw moet zijn? Wij hebben een artikel geschreven dat je helpt de lengte van een springtouw in te stellen. In het kort: laat je kind op het springtouw staan met beide voeten. Vervolgens moeten de uiteinden iets boven heuphoogte uitkomen.

Zorg ervoor dat je kind kan springen op een egale oppervlakte. Dit verkleint de kans op verzwikkingen.

Verder is het ook altijd handig om met schoenen aan te springen. Ik zie geregeld kinderen hun schoenen uit doen in de zomer. Niet alleen de grond is gevaarlijk, maar ook als het springtouw tegen de voeten aankomen.

Ten slotte is het niet goed om met een volle maag te springtouwen. Hebben jullie net met zijn allen avond gegeten? Laat je kind dan even een uur wachten.

Mijn conclusie over een springtouw voor kinderen

Je kent nu alle voordelen van kinderen die touwtje willen springen. Het is nog steeds een klassieke activiteit dat niet weg te denken is van de schoolpleinen.

Het is een geweldige manier om kinderen in beweging te krijgen en hun conditie te verbeteren, terwijl het ook een leuke manier is om met andere kinderen in contact te komen.

Verras je kind met een leuk springtouw en moedig ze aan om lekker te bewegen, zoals jij dat vroeger ook deed! Er zijn genoeg leuke springtouwen op de markt. Wil je nog meer weten over welk springtouw je kan kopen? Ook daar hebben we nog een uitgebreid artikel over geschreven. Veel succes!