Written by: Blog

Spijkermat onzin of niet?

Een spijkermat wordt steeds populairder onder mensen. Een spijkermat (ook wel acupressuurmat) bestaat al een lange tijd en kent zijn oorsprong uit de Indiase en Chinese cultuur. Je kunt hier meer lezen over het ontstaan van de acupressuurmat.

Maar de meest voorkomende vraag is steeds: heeft een spijkermat zin of is het pure onzin?

Het antwoord in het kort: er is weinig (overtuigend) wetenschappelijk bewijs, maar gebruikers zijn heilig overtuigd van de genezende werking!

In dit artikel bespreken we een aantal claims over de werking van een spijkermat met verwijzingen naar diverse studies.

Wat is een spijkermat?

Nog even in het kort; wat is een spijkermat ook alweer? Een spijkermat vindt zijn oorsprong uit China en India. De spijkermat die we nu kennen, is pas in de jaren 70 ontwikkeld door de professor Ivan Kuznetsov uit Rusland.

Een spijkermat is een simpele mat met ontzettend veel plastic puntjes. We noemen deze puntjes ook wel spikes of spijkerpuntjes. Een spijkermat wordt ook wel acupressuurmat, shakti mat of spijkerbed genoemd.

Je kan een spijkermat voor verschillende lichaamsdelen gebruiken. Maar de meesten gebruiken de mat voor hun rug.

Door op de mat te gaan liggen, wordt je lichaam in contact gebracht met duizenden acupressuurpunten. Dit zou voor onder andere pijnverlichting en ontspanning moeten zorgen. 

spijkermat met kussen | beste spijkermat kopen | spijkermat voordelen

Werkt een spijkermat?

Wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van spijkermatten is zeer beperkt. De meeste studies bestaan uit kleine steekproeven en het resultaat is vaak minimaal.

De meningen zijn verdeeld over de werking van de spijkermat. Velen denken dat het onzin is, maar gebruikers vertellen hele andere verhalen. Zij geven aan beter te kunnen slapen, meer ontspanning te ervaren en klachten als hoofdpijn, rugpijn en nekpijn te zien verminderen.

Spijkermat tegen pijn

Uit een onderzoek (bron) uit 2011 in Iran waren 72 studenten betrokken. Hieruit bleek dat een spijkermat hielp bij de pijn tijdens de menstruatie. Verder concludeerde onderzoekers dat het gebruik van ibuprofen verminderde bij het gebruik van een spijkermat tijdens de menstruatie.

In het jaar 2012 werd een onderzoek (bron)  verricht naar de werking van een spijkermat bij nek- en rugpijn. Er deden in totaal 82 mensen mee aan deze studie. De mensen die een spijkermat gebruikten, hadden een veel lagere pijnscore dan de mensen in de controlegroep. Volgens de onderzoekers volgde mensen met een lagere pijnscore echter ook nog andere behandelingen naast het gebruik van een acupressuurmat.

In 2014 werd er onderzoek (bron) gedaan naar het gebruik van een spijkermat bij tandpijn. In totaal deden 60 mensen mee aan het onderzoek. Van de 60 mensen gaven 46 mensen aan dat zij minder pijn hadden bij het gebruik van een acupressuurmat. Mensen die onder de placebogroep vielen, hadden blijvende pijn aan hun tanden.

In 2019 bleek uit een onderzoek (bron) dat er een verband is tussen het gebruik van een acupressuurmat en het pijnniveau bij mensen met kanker. Volgens de onderzoekers is er echter aanvullend onderzoek nodig.

Spijkermat bij slaapproblemen

Volgens een onderzoek (bron) uit 2015 bleek een verband te zijn tussen het gebruik van een acupressuurmat en de slaapkwaliteit bij volwassenen met Alzheimer. Dit onderzoek was echter op een kleine steekproef gebaseerd.

Uit een onderzoek (bron) in 2019 bleek dat het gebruik van een spijkermat geen positief effect op de slaapkwaliteit van mensen met migraine had.

Spijkermat tijdens de zwangerschap

Uit een onderzoek (bron) in 2017 bleek dat andere methodes, zoals ijsmassages, voor meer pijnverlichting zorgde dan een spijkermat tijdens de zwangerschap.

In 2020 bleek uit een studie (bron) dat een acupressuurmat voor pijnverlichting tijdens de bevalling zorgt. De onderzoekers zeiden echter ook dat de pijnverlichting niet significant was.

Spijkermat ervaringen op bol.com

Naast de wetenschappelijke resultaten, zijn er uiteraard ook ervaringen van gebruikers. Op bol.com staan ontzettend veel reviews. Wij hebben een aantal nuttige reviews voor je verzameld.

Lisa, 30-39 jaar

‘Deze mat en het kussen hebben me al veel fijne momentjes opgeleverd. Iedere dag even op liggen voor zo’n 30 minuten en je voelt je weer super ontspannen. Veel minder last van hoofd- en rugpijn sinds ik het gebruik.’

Ad, 30-39 jaar

‘Ik ben zo blij met dit product, ik zou het iedereen aanraden! Ik gebruik het vooral op het einde van de dag om alle spanning uit mijn lichaam te laten afvloeien. Ik leg de mat en het nekkussen op bed en ga er een tijdje rustig op liggen terwijl ik lees, voor het slapengaan.

Ook tussendoor als ik lang achter de bureau gezeten heb, ga ik af en toe even in een bolletje rollen op de mat zodat de doorbloeding in mijn rug en ruggengraat gestimuleerd worden.

Het is heel gebruiksvriendelijk, mooi en makkelijk op te bergen in de bijhorende tas.’

Myrna, 20-29 jaar

‘Ik was vooraf best wel skeptisch toen de spijkermat me werd aangeraden. Maar ik ben helemaal om. Na een dag werken even op de mat en mijn hoofd is leeg en nek en rug zijn weer ontspannen.

Heb meerdere matten bekeken voor ik er een kocht en die van Flowee is echt fijn. Doordat er meer puntjes op zitten is het minder pijnlijk en werkt het voor mijn gevoel beter.’

Conclusie over de werking van spijkermatten

Er zijn vrij weinig overtuigende onderzoeken over de effectiviteit van spijkermatten. Meer onderzoek naar acupressuurmatten zou dus gewenst zijn om de bewering van de matten kracht bij te zetten.

De meeste mensen ervaren positieve effecten. Op bol.com staan genoeg reviews van ervaringen. Verder kan het geen kwaad om op een spijkermat te liggen. Hou je zelf dus niet tegen om het te proberen.

Ben je geïnteresseerd in een spijkermat? Wij hebben de beste spijkermatten op een rijtje gezet. Ik gebruik zelf al jaren een spijkermat en ben zeer tevreden. Ik gebruik het vooral na werk of voordat ik ga slapen. Het helpt mij ontspannen en tegen spierpijn. Aan het begin was het even wennen. Het gevoel is met name onbekend, maar daar wen je snel aan.

Al met al denk ik dat je het gewoon moet ervaren om conclusies te trekken. Volgens de wetenschap is er weinig bewijs, maar laat dat niet in de weg zitten om een acupressuurmat te proberen. Wetenschap is overigens niet heilig; positief als negatief.

Hopelijk ben je wijzer geworden over de werking van een spijkermat. Doe vooral je eigen onderzoek, voordat je conclusies trekt!