Written by: Blog

Meal preppen: gezond, snel en goed voor de portemonnee!

‍Iedereen kent het wel: je wilt gezond eten, geld besparen en het moet allemaal niet te lang duren. Wat kan het toch zo moeilijk zijn met een druk leven. En tegenwoordig is iedereen druk, druk en nog eens druk. Gelukkig kan meal preppen jou uitkomst bieden!

Meal preppen is een geweldige manier om te zorgen voor voedzame maaltijden, die je ontzettend veel tijd en geld bespaart. Met meal preppen maak je een aardig hoeveelheid aan maaltijden in één keer en bewaar je ze in bijvoorbeeld meal prep bakjes, zodat je eten voor een aantal dagen of zelfs heel de week al klaar is.

Wil je weten hoe maaltijden preppen jou kan helpen? Lees dan dit artikel en maak je leven veel makkelijker!

meal preppen in verschillende bakjes

Wat is meal preppen?

Meal preppen is het voorbereiden van maaltijden door alles in één keer te koken, zodat je eten voor bijvoorbeeld een week al klaar is. Je kunt ook een deel van de maaltijden laten invriezen. Door alles in één keer voor te bereiden scheelt het je ontzettend veel tijd doordeweeks, waardoor je weer meer tijd hebt voor andere dingen.

Het is eigenlijk een heel simpel concept dat al jaren gebruikt wordt door fanatieke sporters. Tegenwoordig zie je ook in het gezinsleven of mensen met een drukke baan deze methode toepassen.

Waarom meal preppen?

Door je maaltijden te preppen heb je voor elk oment van de dag een gezonde maaltijd klaar. Het kan van alles zijn; ontbijt, lunch, avondeten of heel simpel een tussendoortje.

Door je maaltijden van tevoren te bereiden, maak je ook vaak een veel gezondere keuze. Het is daarnaast slechts een kwestie van het eten opwarmen.

Het voorbereiden zorgt ervoor dat je ook bewuster gaat eten. Je valt veel minder snel voor ongezonde keuzes, want je hebt immers je eten al klaarstaan.

Meal preppen is dus echt ideaal voor drukke dagen, wanneer je geen tijd hebt om te koken of als je op werk even wat anders wilt dan die standaard boterhammen.

Voordelen van meal prepping

Het preppen van je maaltijden levert je een aantal voordelen op. Ik heb ze even allemaal voor je opgesomd:

 1. Je bespaart geld. Je koopt je eten namelijk in bulk en je kan overigens de restjes gebruiken voor een nieuwe maaltijd.
 2. Je eet gezonder. Door je eten van tevoren te bereiden, kun je ervoor zorgen dat je alleen maar gezonde ingrediënten gebruikt.
 3. Je houdt meer tijd over. Het preppen van je maaltijden bespaart je ontzettend veel tijd, doordat je alles in één keer kookt. Je hoeft dus slechts alles maar één keer te snijden/bakken/koken/et cetera. Verder hoef je alleen maar je eten op te warmen de rest van de week.
 4. Het geeft je gemak. Je hoeft niet elke dag weer na te denken wat je kan gaan koken. Je bent ook meer flexibel met je dagindeling. Als je thuiskomt na een drukke dag heb je je maaltijd al klaarstaan.
 5. Je hebt meer controle. Door je maaltijden zelf te bereiden, kan je je ook makkelijker aan een dieet houden. Je komt namelijk minder snel in situaties dat je zonder eten zit en wat moet gaan kopen. Dit wordt vaak een ongezonde maaltijd.

Is meals preppen gezond?

Preppen is inderdaad gezond, mits je natuurlijk een gezonde maaltijd klaarmaakt. Als je alsnog maaltijden maakt met ontzettend veel suiker, zout en vet, schiet het natuurlijk niet op. Dit heb je dus zelf (letterlijk) in de hand.

Probeer altijd een gezonde maaltijd te preppen en maak van tevoren voor jezelf een plan. Zorg voor gezonde ingrediënten en maak het allemaal niet te ingewikkeld. Overigens kan je meestal prep meals 3 à 4 dagen bewaren. Wil je ze langer bewaren? Dan kan je je maaltijden ook invriezen.

Heb je inspiratie nodig? Check dan even deze meal prep recepten.

Tips om je maaltijden te preppen

 1. Bedenk van tevoren wat je wilt gaan eten. Maak een boodschappenlijstje.
 2. Zorg ervoor dat je verschillende maaltijden maakt. Elke dag hetzelfde eten gaat vervelen. Maak je bijvoorbeeld kip, eet dan de ene dag je kip met rijst en de andere dag met pasta.
 3. Probeer verschillende recepten uit en probeer zoveel mogelijk te variëren.
 4. Vries je maaltijden in als je ze voor langer dan 4 dagen wilt bewaren.
 5. Verdeel je maaltijden het liefst in glazen meal prep bakjes. Zo kan je ze gemakkelijk overal naartoe meenemen en zijn ze BPA-vrij.
 6. Zorg ervoor dat je bakjes goed afsluiten. Je wilt uiteraard niet dat ze in je tas gaan lekken.
 7. Het kan handig zijn om bakjes met verschillende vakken te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een saladesaus die je vaak nog even apart wilt houden.
 8. Kijk in je koelkast wat je nog kan gebruiken. Hierdoor voorkom je voedselverspilling.
 9. Laat het eten nog even afkoelen, voordat je het in de koelkast of vriezer legt.

Mijn conclusie over meal preppen

Meal preppen is een geweldige manier om gezonde maaltijden te bereiden voor een bepaalde periode, zodat je meer tijd en geld bespaart. Het helpt je ook gezonder en bewuster te eten.

Je maaltijden preppen betekent dus dat je van tevoren alles in één keer kookt. Je kan vervolgens de maaltijden bewaren in bakjes en in de koelkast of vriezer leggen.

Het voorbereiden van je eten is dus ideaal voor iedereen die het ontzettend druk heeft en een manier zoekt om tijd te besparen. Het is erg handig voor mensen met een fulltimebaan en sporters.

Ik prep mijn maaltijden nu al meer dan 2 jaar. Elke zondag maak ik mijn lunch voor 4 dagen voor op werk. Hierdoor eet ik veel gezonder. Ik sport ook geregeld, dus ik zorg ervoor dat ik tijdens mijn lunch genoeg eiwitten binnenkrijg. Aan het begin was het even wennen, maar inmiddels weet ik niet meer beter. Ik raad het iedereen aan. Het maakt je leven gewoon een stuk makkelijker!

Eetsmakelijk alvast!