Written by: Blog

Meal prep recepten

Ons leven is zeer hectisch en iedereen komt tijd te kort. Het kan nogal een uitdaging zijn om tijd te vinden om snel een gezonde maaltijd te maken. Maar met snelle maaltijdrecepten maak je in een handomdraai heerlijke maaltijden. Erg handig voor bijvoorbeeld je lunch!

Wil je echter meteen voor heel de week eten maken, zodat je nóg meer tijd bespaart? Dan kan je het beste meal preppen. Wij geven jou in dit artikel een aantal tips voor het preppen van maaltijden en natuurlijk een aantal meal prep recepten. Lees snel verder!

Wat is meal preppen?

Nog even in het kort: wat is meal preppen ook al weer? Meal preppen is het van tevoren maken van maaltijden, zodat je over een langere periode altijd eten beschikbaar hebt. Het wordt voornamelijk gebruikt door bodybuilders, maar eigenlijk zie je ook in het “normale” gezinsleven mensen steeds meer preppen.

Maaltijden preppen kan heel simpel zijn. Vaak preppen mensen hun lunch voor heel de week. Dan ben je lekker gezond bezig op werk. Wij zien ook dat steeds meer mensen avondeten preppen. Na werk hoef je dan alleen een meal prep bakje in de magnetron te doen en je kan gaan eten.

Simpele meal prep recepten

Meal prep recept met kip

In de onderstaande video maakt Chef Jack Ovens een meal prep voor een week. Dit is voor de echte kipliefhebbers.

Meal prep recept vegan

Ben je op zoek naar een vegan recept? In de onderstaan de video maakt Kevin Curry van Fit Men Cook heerlijke veganmaaltijden.

Meal prep recept om af te vallen

Ten slotte vind je hieronder nog een meal prep recept om af te vallen. Het is binnen no time gemaakt en zeer lekker!

Tips voor je meal prep recepten

Het idee om een week vol gezonde maaltijden te plannen kan overweldigend zijn. Gelukkig heb ik al jaren ervaring met het preppen van maaltijden. Het begint allemaal met plannen. Ik heb hieronder een aantal handige tips opgesomd. Stel jezelf eerst de volgende vragen.

Voor hoeveel mensen ga ik preppen? Ga je alleen voor jezelf preppen? Of een gezien van 4?

Voor hoeveel dagen wil ik preppen? Werk je 4 dagen? Dan kan het bijvoorbeeld handig zijn om precies voor 4 dagen te preppen. Door dit van tevoren op te schrijven, kan je rekening houden met het boodschappenlijstje.

Wat voor seizoen is het? Probeer je maaltijden seizoensgebonden te houden. Het is niet alleen vers en lekker, het zal je ook uitdagen om creatief te zijn en vaker af te wisselen. Elke keer hetzelfde eten wordt namelijk snel saai. Bovendien zijn seizoensgebonden producten vaak goedkoper!

Wat voor soort maaltijden ga ik maken? Ben je een sporter? Dan heb je vaak wat meer eiwitten nodig. Wil je juist afvallen? Dan kan je beter de hoeveelheid koolhydraten beperken. Verder kun je voor heel de week hetzelfde maken of juist elke dag een íets andere verdeling. Je kan bijvoorbeeld voor heel de week dezelfde soort groenten bereiden, maar elke dag variëren met rijst, zoete aardappel of pasta.

Heb je je antwoorden allemaal op papier of in je hoofd? Dan kan je nu gericht boodschappen halen. Het is handig om wel van tevoren nog even je koelkast, vriezer en voorraadkast te checken. Wie weet kan je daar nog wat van gebruiken.

Conclusie over meal prep recepten

Je maaltijden preppen is een geweldige manier om tijd en geld te besparen. Tevens is het ook nog gezond! Er zijn ontzettend vele meal prep recepten te vinden. Kijk vooral wat bij jou past. Iedereen heeft een andere dieetwens.

Persoonlijk zorg ik altijd dat ik iets van koolhydraten heb, zoals zoete aardappel, rijst, couscous, quinoa of pasta. Dit combineer ik dan altijd met wat van eiwitten, zoals tonijn uit blik, gegrilde kip of bonen. En ten slotte zorg ik altijd voor groente en gezonde vetten, zoals avocado, bosui, paprika, lijnzaad, mais, rucola en meer. De mogelijkheden zijn gigantisch!