Written by: Blog

Keltisch zeezout: ontdek de gezondheidsvoordelen!

Je ziet het steeds vaker voorbij komen in kookprogramma’s en blogs: Keltisch zeezout! De laatste tijd ontdekken steeds meer mensen deze vorm van zout en dat is met een reden.

In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over Keltisch zeezout (Celtic sea salt), zoals de voordelen van Keltisch zeezout, de voedingswaarde, hoe het wordt gewonnen en waar je Keltisch zeezout kan kopen.

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout is een bijzonder soort zout dat wordt gewonnen uit de Keltische zee bij Bretagne (Frankrijk).

Het is een geconcentreerde vorm van zeezout en heeft een karakteristieke ietwat donkerde kleur dan het bekende keukenzout. De kleur heeft een grijze tint en het zout is iets plakkeriger.

Net als keukenzout wordt Keltisch zeezout ook gebruikt voor het kruiden van voedsel, maar dat niet alleen. Je kan ook Keltisch zeezout drinken. Dit staat bekend als ‘Sole recept’.

Waar komt Keltisch zeezout vandaan?

Zoals eerder gezegd wordt Keltisch zeezout gewonnen de kustwateren van Bretagne in Frankrijk. Keltisch zeezout wordt vaak handmatig gewonnen volgens een oude Keltische methode.

Het zout wordt gewonnen door middel van verdamping. Zo wordt het zeewater geleid naar een bassin. Vervolgens kan de zon en de wind zijn werk doen, waardoor alleen het zout overblijft. Vrij simpel dus.

plek waar Keltisch zeezout vandaan komt

Wat is de voedingswaarde van Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout bevat essentiële mineralen die ons lichaam nodig heeft. Het bevat meer dan 80 mineralen en sporenelementen, waaronder magnesium, calcium, kalium, natrium, ijzer, fosfor en andere mineralen.

Het Keltische zeezout bevat ook kleine hoeveelheden jodium en selenium, wat essentieel is voor een goede schildklierfunctie en immuunsysteem.

De voordelen van Keltisch zeezout

Keltisch zeezout heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het helpt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam, maar reguleert ook de bloeddruk.

Het zout bevat mineralen zoals magnesium, wat het lichaam helpt te ontspannen en het verminderen van stress en angst.

Er zijn nog echter veel meer voordelen van Keltisch zeezout. Wij hebben een aantal voordelen voor je opgesomd.

  • Het smaakt ontzettend lekker. Je proeft het verschil in je eten.
  • Het helpt het vochtgehalte in het lichaam te reguleren.
  • Het bevordert de spijsvertering.
  • Het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
  • Het is een goede bron van jodium, natrium en kalium.
  • Het bevat meer dan 80 verschillende mineralen.
  • Het is vaak goedkoper dan andere zoutsoorten.
  • Het helpt tegen spierpijn en spierkramen.
  • Het ondersteund je immuunsysteem.
  • Helpt bij een dieper en langere slaap.

Waar kan je Keltisch zeezout kopen?

Je kan uiteraard zelf op zoek gaan naar Keltisch zeezout, maar het kopen is natuurlijk veel makkelijker. Je kan Keltisch zeezout niet standaard bij elke supermarkt kopen. Je kan ze wel geregeld vinden in gezondheidswinkels, zoals de Holland and Barrett.

Er zijn ook veel online webwinkels waar je Keltisch zeezout kan kopen. Ik bestel mijn zout meestal bij bol.com als ik toevallig ook andere dingen bij bol moet halen. Je doet overigens best lang met een kilo Keltisch zeezout. Dit is uiteraard afhankelijk van je consumptie.

Keltisch zeezout is in twee verschillende vormen verkrijgbar: ‘sel gris’en ‘fleur de sel’. Sel gris is beetje grof. Fleur de sel is weer wat fijner. Beide vormen verschillen verder niet van voedingswaarde.

keltisch zeezout uit een zak

Wat zijn de alternatieven voor Keltisch zeezout?

Er zijn genoeg alternatieven voor zout. De meeste zouten zijn beter verkrijgbaar. Alternatieven voor Keltisch zeezout zijn keukenzout, Himalayazout en zeezout uit de Dode Zee. Al deze zouten bevatten mineralen, maar Keltisch zeezout is de meest voedzame optie.

De enige zout die dichtbij de kwaliteit van Keltisch zeezout komt, is Himalayazout. We hebben artikel geschreven over het verschil tussen Keltisch zeezout en Himalayazout.

Conclusie over Keltisch zeezout

Keltisch zeezout is een voedzame en gezonde optie ten opzichte van het bekende keukenzout. Het is rijk aan mineralen en sporenelementen.

Het helpt bij het reguleren van de vochtbalans in het lichaam, het onderhouden van een gezond bloeddrukniveau en het verminderen van stress. Daarnaast bevat het ook kleine hoeveelheden jodium en selenium, wat essentieel is voor een goede schildklierfunctie en je immuunsysteem.

Keltisch zeezout is voornamelijk verkrijgbaar in gezondheidswinkels en bol.com. Als je op zoek bent naar een gezond en voedzaam alternatief voor keukenzout, dan is Keltisch zeezout zeker het proberen waard!