Written by: Blog

Hollandse tomatensoep met balletjes

Dit recept is eenvoudig te volgen. Hieronder vind je de stappen en ingrediënten voor een Hollandse tomatensoep met balletjes voor twee personen. De totale kooktijd is ongeveer 45 minuten.

hollandse tomatensoep met balletjes

Ingrediënten:

  • Voor de soep:
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 middelgrote ui, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 500 gram rijpe tomaten, in blokjes
    • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
    • 500 ml groentebouillon
    • 1 laurierblad
    • 1 theelepel suiker
    • Zout en peper naar smaak
    • Een handje verse basilicum, fijngesneden
  • Voor de balletjes:
    • 200 gram rundergehakt
    • 1 eetlepel paneermeel
    • 1 klein ei
    • 1 theelepel mosterd
    • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden van de soep:
    • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
    • Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze tot ze glazig zijn, ongeveer 5 minuten.
    • Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en bak kort mee.
    • Schenk de groentebouillon erbij, voeg het laurierblad en de suiker toe, en breng het geheel aan de kook.
  2. Balletjes maken:
    • Meng in een kom het gehakt met het paneermeel, het ei, de mosterd, zout en peper.
    • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel.
  3. Soep koken:
    • Zodra de soep kookt, voeg je de gehaktballetjes toe aan de soep.
    • Laat de soep 30 minuten zachtjes koken, of tot de gehaktballetjes gaar zijn en de soep mooi is ingedikt.
  4. Afwerking:
    • Verwijder het laurierblad.
    • Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
    • Roer de fijngesneden basilicum erdoor net voor het serveren.

Serveren:

Serveer de soep warm en geniet van de rijke smaken van de verse tomaten en de sappige gehaktballetjes. Deze soep is perfect als voorgerecht of als lichte avondmaaltijd met wat vers brood.

Geniet van je maaltijd en het koken!