Written by: Blog

Hoe wordt parfum gemaakt en wat zijn de verschillende soorten parfums?

Parfum is een geurstof die je op je huid of kleding sprayt om lekker te ruiken. Het woord ‘parfum’ komt van het Latijnse woord ‘perfumus’ wat ‘rook’ betekent. Parfums worden al duizenden jaren gemaakt, oorspronkelijk van natuurlijke oliën en extracten van planten en bloemen.

Het duurt vaak best lang om parfum te ontwikkelen. Dit kan zomaar langer dan een jaar zijn. Het is een kunst om de ideale ingrediënten bij elkaar te brengen. In dit artikel leggen we je uit hoe parfum gemaakt wordt en de verschillende soorten parfums.

Hoe wordt parfum gemaakt?

Om parfum te maken, worden verschillende essentiële oliën gebruikt. Denk hierbij aan oliën van bloemen, zoals jasmijn en viooltjes, maar ook oliën van harsen muskus.

Parfum is een concentreerde geur. Het kost ontzettend veel tijd om de hoeveelheid ingrediënten te plukken voor slechts een liter bloemenolie. Het duurt vaak duizend uur om 1 liter olie te kunnen maken.

Het creëren van parfum begint meestal met een specifiek idee of gevoel. De parfumeur wilt een bepaalde stemming of een bepaald gevoel oproepen en selecteert daarom de ingrediënten die dat het beste uitdrukken.

Bij het creëren van een parfum begint de parfumeur met een basisakkoord. Op de basis van dit akkoord kunnen geurfamilies worden samengesteld en honderden andere geuren worden toegevoegd. De geurspecialist bepaalt tot welke geurfamilie en geurconcept het uiteindelijke product moet behoren.

Zodra de parfumeur tevreden met de geur is, verdunt hij of zij het geurmengsel met alcohol en water tot de gewenste verhouding. Geurmengsels maken is een waar ambacht. De parfumeur gebruikt wel 50 tot 100 verschillende geurstoffen om het parfum te maken.

Wat is het verschil tussen eu de parfum, eau de cologne en eau de toilette?

Het verschil tussen diverse luchtjes zit in het percentage geurolie. Eau de parfum bevat een percentage tussen de 15 en 20%, eau de toilette tussen de 5 en 15% en eau de cologne 2 en 4%.

Hoe hoger de concentratie van geurbestandsdelen, hoe langer de geur actief blijft. Zo blijft Eu de Parfum vaak 8 uur actief.

Concentratie geurolie van luchtjes

Eau de Cologne: 2-4%
Eau de Toilette: 5-15%
Eau de Parfum: 15-20%

Duur van de geur

Eau de Cologne: tot 2 – 4 uur
Eau de Toilette: tot 4 – 6 uur
Eau de Parfum: tot 6 – 9 uur

Wat zijn ingrediënten van een parfum?

De ingrediënten die gebruikt worden om parfums te maken zijn divers, maar er zijn een paar gemeenschappelijke bestandsdelen die in de meeste parfums worden gebruikt.

Etherische oliën  

Dit zijn aromatische oliën uit bloemen, fruit, kruiden, harsen en andere plantendelen. De geur van de essentiële oliën maakt elk parfum uniek.


Citrusoliën

Citrusolie komt van onder andere citroen en sinaasappel en worden vaak gebruikt in eau de cologne om het lichaam een verfrissende geur te geven.


Houtoliën

Denk hierbij sandelhout en cederhout. Deze ingrediënten zijn vaak te vinden in de meeste geuren die bedoeld zijn om tijdens de koudere maanden te gedragen worden.


Kruidenoliën

Hierbij kun je denken aan patchoeli en kruidnagel. Deze ingrediënten worden vaak gebruikt in geuren voor speciale gelegenheden en voor de herfst- en wintermaanden.

Conclusie over het maken van parfum

Parfums zijn een heerlijke toevoeging om geur aan je dag toe te voegen. Je kunt elke dag een ander parfum dragen, of u kunt een signatuurgeur kiezen die u bij speciale gelegenheden draagt.

Het is een hele kunst om een lekker geurtje te ontwikkelen. Er zitten veel uren in het plukken van de juiste bloemen, maar ook het vinden van de juiste combinatie en het veelvoudig testen van diverse parfums.

Het aanbod van parfums is gigantisch. De beste manier om de perfecte parfum te vinden is door het gewoon (allemaal) te testen.

Als je eenmaal de geur hebt gevonden die bij je past, zorg er dan voor dat je hem goed aanbrengt, zodat je het meeste uit de geur haalt. We hebben een artikel geschreven over hoe je parfum het beste kan aanbrengen.

Vind je het moeilijk om een lekker geurtje te vinden? Wij hebben een opsomming van de beste mannenparfums volgens vrouwen. Hopelijk helpt dit om jouw zoektocht te vergemakkelijken.