Written by: Blog

Hoe lang moet je spruitjes koken?

Spruitjes, menig kind trekt z’n lip ervoor op. Zonde, want het kan zo heerlijk zijn, mits je het op de juiste manier bereidt.

De vraag die men vaak stelt is: ‘hoe lang moet je spruitjes koken?’.

Antwoord in het kort: spruitjes kook je meestal zo’n 10 tot 12 minuten.

Spruitjes bereiden

Geloof het of niet, maar met spruitjes koken kan er een hoop verkeerd gaan. Er zijn een aantal simpele stappen die je kunt volgen.

Stap 1: Spruitjes schoonmaken

Voordat je begint met het koken van spruitjes, is het belangrijk om goede spruitjes te kopen. Let erop dat de spruitjes hard zijn, de blaadjes gesloten zijn en de kleur egaal groen is.

Kleine spruitjes kunnen lastiger zijn om schoon te maken, dus houd hier rekening mee bij het kiezen.

Om de spruitjes schoon te maken, snijd je eerst een klein plakje van de stronk af. Dit maakt het verwijderen van de buitenste blaadjes gemakkelijker, aangezien deze vaak meer vuil bevatten en al wat beschadigd kunnen zijn.

Spoel de spruitjes daarna grondig af met water. Als je geen zin hebt om ze schoon te maken, kun je ook reeds gewassen spruitjes kopen.

Stap 2: Spruitjes koken

De kooktijd van spruitjes is afhankelijk van hun grootte. Over het algemeen kun je spruitjes koken in zo’n 10 tot 12 minuten.

Maar voordat je de spruitjes gaat koken, zet je met een scherp mesje een kruis in het stammetje van elke spruit. Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden.

Doe de spruitjes in een pan met ruim water en voeg een snufje zout toe. Breng de spruitjes, zonder deksel op de pan, aan de kook.

Zodra het water kookt, laat je de spruitjes zo’n 10 tot 12 minuten koken. Om te voorkomen dat de spruitjes te lang koken, prik je er na 10 minuten met een vork – of een prikker – in om te kijken of ze zacht genoeg zijn. Als dat niet het geval is, laat ze dan nog twee minuten doorkoken tot ze perfect gaar zijn.

Het is belangrijk dat de spruiten nog een beetje ‘beetgaar’ zijn, want dan zijn ze het lekkerst.

spruitjes koken

Bittere smaak na spruitjes koken

Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak, wat de reden kan zijn dat ze niet snel aan populariteit winnen bij kinderen.

Als je niet zit te wachten op die bittere smaak, kun je een tegenhanger van bitterheid toevoegen tijdens het koken. Kook de spruitjes bijvoorbeeld in bouillon (zout is een tegenhanger van bitter) of voeg een schepje suiker toe tijdens het koken (suiker is ook een tegenhanger van bitter).

Hierdoor worden de spruitjes zoeter of zouter, waardoor de bittere smaak afneemt. Zorg er ook voor dat je de spruiten niet te lang laat koken, want dat kan de bitterheid versterken.

Andere bereidingswijzen voor spruitjes

Naast koken zijn er verschillende andere manieren om spruitjes te bereiden. Je kunt ze bijvoorbeeld wokken, roerbakken, stoven, stomen of zelfs in de oven klaarmaken.

Elke methode heeft zijn eigen kooktijd en biedt verschillende resultaten. Experimenteer met deze manieren om jouw favoriet te ontdekken.

Mijn conclusie over spruitjes koken

Spruitjes koken hoeft niet moeilijk te zijn, maar het vereist wel wat aandacht om de perfecte kooktijd te bepalen.

Gemiddeld kun je spruitjes in zo’n 10 tot 12 minuten koken voor de beste smaak en textuur.

Experimenteer met verschillende bereidingswijzen en smaakmakers om spruitjes om te toveren tot een heerlijke en gezonde toevoeging aan je maaltijd.

Eet smakelijk!