Written by: Blog

Hoe gebruik je een spijkermat?

Met een spijkermat oefen je druk uit op bepaalde delen van je lichaam. Het heeft een positief effect op organen, je slaap, spieren, hoofdpijn en nog veel meer. De meesten gebruiken een spijkermat alleen voor de rug. Maar wist je dat je een spijkermat voor veel meer lichaamsdelen kan gebruiken? In dit artikel bespreken we alle variaties, zodat je veel meer uit je spijkermat kan halen!

Een spijkermat voor meerdere lichaamsdelen

Wij gaan ervan uit dat je al een spijkermat hebt. Mocht je die nog niet hebben, lees dan het artikel over de beste spijkermatten.

Je kan een spijkermat voor de volgende lichaamsdelen gebruiken.

Nek

Tegenwoordig worden spijkermatten ook met een spijkerkussen verkocht. Erg handig als je een spijkermat voor je rug en nek tegelijk wilt gebruiken.

Een spijkerkussen is echter niet altijd nodig. Zo kan je een gewone spijkermat ook oprollen en onder je nek leggen.

Het effect is precies hetzelfde. Je voelt onmiddellijk een vermindering van spanning in je nek, verlichting van eventuele hoofdpijn en een rustige geest.

Lig ongeveer 10 minuten met je nek op een opgerolde spijkermat. En echte aanrader!

opgerolde spijkermat voor je nek

Rug

Een spijkermat gebruiken voor je rug is een van de meest effectieve manieren en ook meteen de bekendste. In je rug zitten namelijk ontzettend veel zenuwen die ons lichaam beïnvloeden.

Probeer ervoor te zorgen dat je gehele rug in contact staat met de spijkermat. Je onderrug komt vaak niet helemaal in contact met de spijkermat door de bolling van je ruggengraat. Dit is heel natuurlijk.

Door op bed te liggen, zak je wat meer in, zodat ook je onderrug beter in contact met de spijkermat staat. Als je echter op de grond wilt liggen, dan kun je een klein kussentje onder de spijkermat (bij je onderrug) leggen. Hierdoor kom je in dezelfde houding.

Ga rustig op je spijkermat liggen door jezelf langzaam te laten zakken. Je kan je twee handen aan de zijkant gebruiken om jezelf te ondersteunen. Zorg ervoor dat je je gewicht gelijkmatig verdeelt. Voor het gemak kan je een kussen onder je hoofd leggen.

Als de spikes van de spijkermat te hard aanvoelen, dan kan je ervoor kiezen om een dun T-shirt aan te trekken.

Als je klaar bent, spring dan niet direct omhoog. Blijf voor ongeveer 10 seconden zitten en haal een aantal keer diep adem via je neus. Op deze manier geef je je lichaam rustig de tijd om op te starten.

Buik

Het gevoel van je buik op een spijkermat kan heftiger en intenser aanvoelen. Dit is vooral bij vrouwen. Luister altijd goed naar je lichaam en forceer niets.

Ga rustig met je buik op de mat liggen. Je kan jezelf wederom ondersteunen met je handen. Zorg ervoor dat je gehele buik op de mat ligt en blijf rustig ademen.

Voor het gemak kan je een dun kussentje voor je hoofd gebruiken of gewoon je hoofd op je handen/armen laten rusten.

Billen

Je kan uiteraard ook met je bips op een spijkermat liggen of zitten. Door te zitten zorg je voor meer druk. De spikes zullen dan ook wat harder aanvoelen dan als je ligt.

Kijk en voel vooral wat je fijn vindt. Heb je een zware training gehad en heb je ontzettend veel spierpijn in je billen? Dan kan je de doorbloeding stimuleren door even op een spijkermat te liggen of zitten.

Door een spijkermat kwartslag te draaien kan je veel gemakkelijker met alleen je billen op een spijkermat liggen.

Benen

Heb je zware benen van het te veel lopen of een zware workout? Gebruik een spijkermat dan voor je benen om de doorbloeding op gang te brengen.

Ga met je benen op de spijkermat liggen. Dit kan zijwaarts, met je gezicht naar de vloer of plafond. 3 variaties dus.

Probeer je benen zo goed mogelijk te laten rusten op de spijkermat. Hoe meer je been in contact komt met de spikes, hoe beter.

Kuiten

Naast de benen, kun je een spijkermat ook voor je kuiten gebruiken. Deze zijn iets lastiger te bereiken, maar daar hebben we uiteraard een oplossing voor!

Draai je spijkermat een kwartslag en leg een kussen onder de mat, zodat deze verhoogd wordt. Vervolgens leg je je kuiten op de spijkermat.

Je kuiten op een spijkermat is ideaal voor na het joggen. Het verlicht overigens ook rusteloze benen.

Voeten

Het effect van een spijkermat onder je voeten wordt vaak onderschat. Je voeten staan echter in contact met heel het lichaam. Het gebruik is gelukkig erg makkelijk.

Leg je spijkermat op de vloer en pak een stoel, kruk of ga op de bank zitten. Laat voorzichtig je voeten rusten op de spijkermat. Je zal meteen de prikkelingen voelen. Bepaal zelf hoe hard je drukt.

Het staan op een spijkermat raden wij echter af. De druk wordt namelijk erg hoog en je hebt minder controle om je gewicht goed te verdelen

Mijn conclusie over het gebruik van een spijkermat

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met een spijkermat. De geschiedenis van spijkermatten gaat ontzettend ver. Ik gebruikte eerst een spijkermat alleen voor mijn rug en was totaal niet op het idee gekomen om het ook voor andere lichaamsdelen te gebruiken.

Met de bovenstaande tips kan je veel meer uit je spijkermat halen en weet je precies hoe je een spijkermat moet gebruiken. Luister altijd goed naar je lichaam en varieer waar nodig is.

Ik gebruik zelf de spijkermat van Flowee, maar er zijn uiteraard nog veel meer goede spijkermatten op de markt. Hieronder vind je de 3 beste spijkermatten volgens bol.com.