Written by: Blog

Himalayazout vs Keltisch zeezout: welke moet je kiezen?

De keuze tussen Himalayazout en Keltisch zeezout, welke kies je en welk zout is het beste voor je? Beide zoutsoorten zijn populair vanwege hun unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Ze worden gezien als goede alternatieven voor keukenzout.

In Nederland zijn we over het algemeen nog niet echt bekend met deze zoutsoorten, maar in andere delen van de wereld is het de standaard.

Himalayazout wordt gewonnen aan de voet van het Himalayagebergte in Pakistan, terwijl Keltisch zeezout wordt gewonnen in de Noord-Atlantische Oceaan. Beide soorten zout zijn zeer gewild vanwege hun gehalte aan sporenelementen, de hoeveelheid mineralen en hun smaakprofiel, maar ze hebben ook verschillende kenmerken. Beide soorten zout zijn onbewerkt, wat het dus een puur product maakt ten opzichte van keukenzout.

In dit artikel vertellen we je de verschillen tussen Himalayazout en Keltisch zeezout, zodat jij de juiste keuze kan maken.

Het verschil van Himalayazout en Keltisch zout in het kort

Eigenschappen Himalayazout

  • Komt uit het Himalaya-gebergte.
  • Hoog ijzergehalte.
  • Roze van kleur.
  • Milde smaak.
  • Redelijk makkelijk te verkrijgen.

Eigenschappen Keltisch zeezout

  • Komt uit de Keltische zee.
  • Wordt ook gebruikt als badzout.
  • Lichtgrijs van kleur.
  • Iets moeilijker te verkrijgen.
  • Wordt ook gebruikt bij het drinken van water: Sole.

Zout in het algemeen

Laten we nog heel even zout in het algemeen bespreken. Zout wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als smaakmaker. Het gebruik van zout gaat terug tot 6000 voor Christus.

Verder wordt zout al jaren voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals het verwijderen van sneeuw, als smaakversterker, het verwerken van leer, het reinigen van de huid en nog veel meer.

Zout wordt voornamelijk verkregen uit de verdamping van zeewater of uit de winning van steenzout en is bijna altijd in een of andere vorm in onze voeding aanwezig.

De discussie tussen Himalayazout en Keltisch zeezout wordt vaak gevoerd vanwege de verschillen in herkomst, smaak, voedingswaarde en prijs. Uiteindelijk zijn beide soorten een betere keuze dan het bekende keukenzout. Het is slechts een kwestie van smaak en voorkeur.

Wat is Himalayazout?

Himalayazout is een ongeraffineerd, natuurlijk, roze zout dat wordt gewonnen uit het Himalayagebergte in Pakistan.

Het zout wordt met de hand gesneden uit grote zoutkristallen die ontstaan zijn door verdamping van oude zeebodems en is een van de zuiverste zouten die verkrijgbaar zijn.

Als het zout is gesneden wordt het gedroogd in de zon en niet geraffineerd, waardoor de natuurlijke mineralen van het zout intact blijven. Hierdoor krijgt het zout een roze kleur dat daarnaast ontzettend veel mineralen en sporenelementen bevat.

Himalayazout wordt op natuurlijke wijze geoogst en bevat geen pesticiden en geen antiklontermiddelen. De roze kleur van Himalayazout is te danken aan het hoge ijzergehalte, en is dus een perfecte bron voor ijzer.

Himalayazout bevat ook andere mineralen zoals calcium, magnesium, kalium. Himalayazout wordt echter vaak geprezen door de aanwezigheid van ijzer.

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout is ook een ongeraffineerd zout dat wordt verkregen uit het zeewater in Noord-Frankrijk: de Keltische zee. De naam zegt het eigenlijk al.

Het zout wordt gewonnen door het proces van verdamping en is ongeraffineerd, waardoor de sporenelementen van het zout wederom intact blijven. Keltisch zeezout heeft een lichtgrijze kleur en bevat mineralen en sporenelementen, waaronder ijzer, magnesium, jodium, kalium en natrium. Allemaal ontzettend essentiële stoffen voor je lichaam.

Conclusie over het verschil tussen Keltisch zout en Himalayazout

Himalayazout en Keltisch zeezout worden dus uit verschillende gebieden gewonnen en hebben beide hun diverse eigenschappen. Ze worden beide gebruikt voor het eten, maar kunnen voor nog veel meer doeleinden worden ingezet.

Welk zout kan je het beste kiezen? Mijn advies is om beide te proberen en het verschil zelf te ervaren. Ze zijn in ieder geval een betere keuze dan keukenzout, dus je zit altijd goed. Het is overigens een kwestie van smaak naar mijn mening. Mijn voorkeur gaat uit naar Keltisch zeezout, maar kijk vooral wat jij fijner vindt. Ik koop mijn zout altijd bij bol.com.

Beide zoutsoorten worden gezien als alternatief voorde regulieren keukenzout, maar weet dat een grote hoeveelheid aan zout slecht voor je gezondheid is. Gebruik zout dus altijd in mate. Het blijft immers wel zout.