Written by: Blog

Hangboards


Doe je aan wandklimmen of rotsklimmen? Of wil je je grijpkracht gewoon aanzienlijk verbeteren? Hangboards worden door bijna elke wandklimmer gebruikt. En dat is met een reden. Hangborden zorgen ervoor dat je grijpkracht snel en effectief worden vergroot. De hangborden zijn voor zowel beginnende als gevorderde klimmers.

Hoe gebruik je een hangboard?

Een hangbord is een geweldig hulpmiddel om je vingers te versterken, maar pas op als je net begint. De meeste klimexperts zeggen dat het ongeveer zes maanden duurt, voordat je hangboarding standaard kan toevoegen aan je trainingsschema. De vingers worden namelijk al snel overbelast bij de oefeningen.

Hangboarding is uiteraard niet alleen maar simpelweg hangen aan een bord. Er zijn diverse technieken die je kunt toepassen. En gevarieerde training zorgt voor betere resultaten. In de video hieronder laat Tom Randall een aantal nuttige technieken zien.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hangboard?

Heb je geen tijd om naar de sportschool te gaan? Of wil je thuis ook altijd gebruik kunnen maken van een hangbord? Er zijn verschillende hangboards op de markt die makkelijk thuis te installeren zijn. Er zijn een aantal punten waarop je moet letten.

Materiaal

Heb je al een klein beetje onderzoek gedaan naar verschillende hangboards? Dan kom je er al snel achter dat de meeste hangborden van hout of plastic zijn. Over het algemeen zijn de houten hangborden duurder dan de plastic hangborden. De houten hangboards voelen fijner aan op je huid, maar kunnen gladder worden, omdat er minder wrijving is. Dit vereist meer inspanning van je vingers.

Grootte

Houd rekening met de grootte van een hangbord. Met een groot hangbord kun je meerdere hanggrepen toepassen dan met een kleinere variant. Als je dus alleen op de basis wil focussen of net begint, dan past een klein hangbord beter bij jou. Als je meer uitdaging en diversiteit wil, dan kun je beter voor een groot hangbord kiezen.

Verschillende edge- en pocket-maten

Elk hangbord heeft verschillende soorten gaten: de een is breed en ondiep, de ander smal en diep. Met de bredere gaten kun je meerdere vingers plaatsen. Hoe dieper het gat, hoe makkelijker je kunt hangen. Houd dus rekening met de soorten oefeningen die je wil gaan uitoefenen. Zorg ervoor dat je een hangbord kiest met genoeg verschillende gaten.

De beste hangboards in 2021

Ben je benieuwd naar een overzicht van de beste hangboards? Check hieronder de top 3 hangborden op de markt.

Beastmaker Hangboard 2000

De Beastmaker 2000 is voornamelijk voor de gevorderde wandklimmers. Het hangbord is voorzien van kleine en ondiepe gaten. De Beastmaker 2000 is in de eerste plaats ontworpen voor eenarmig gebruik. Opwarmen met de Beastmaker 2000 gaat dus erg moeilijk.

Andere hangboards zijn veelzijdiger als het gaat om de handgreep mogelijkheden, maar de Beastmaker 2000 onderscheidt zich door de moeilijkheidsgraad. Er is bijna niemand die buitenste sloper van 42 graden heeft kunnen trotseren zonder vals te spelen.

beastmaker hanboard 2000 series van hout

Metolius Hangboard

De Metolius 3D Simulator is geschikt voor beginners en klimmers die al een tijdje bezig zijn. De Metolius 3D Simulator heeft een bovengemiddeld aantal edges en pockets en is daarmee zeer divers qua handgreepmogelijkheden. Verder staat de Metolius hangboard bekend om zijn ergonomische ontwerp. De kans op blessures wordt dus beperkt tot het minimum. Ten slotte is de textuur van het bord, voor een niet-houten hangboard, nog erg goed.

metolius hangboard simulator 3D van plastic

Trango Rock Prodigy Training Centre

De Trango Rock Prodigy Training Centre is een van de meest diverse hangboards op de markt. Dit hangbord is voor de gemiddelde en gevorderde wandklimmers. De Trango Rock Prodigy Training Centre bestaat uit twee losse gedeeltes, waardoor de plaatsing van het bord precies kan worden afgestemd op de bouw van je lichaam.

trango rock prodigy training centre hangboard van plastic

Bekijk ook: