Written by: Blog

Handstomer of strijkijzer?

Je kent vast wel kledingstoffen, zoals katoen, zijde en linnen. Maar in tegenstelling tot synthetische stoffen, zoals polyester, nylon en rayon, zijn ze vatbaar voor kreuken en hebben ze meestal wat extra zorg nodig als het gaat om het wassen.

Het is altijd goed om de kleine lettertjes op kledinglabels te lezen. Hier staan aanwijzingen voor het wassen en het verwijderen van kreukels uit kleding.

Vaak is de vraag: gebruik je een strijkijzer of handstomer voor je kleding?

Hoewel veel kledingstukken bestand zijn tegen de hitte van een strijkijzer, kunnen kwetsbare kledingstukken misschien beter worden gestoomd.

Volgens Mary Gagliardi, ook bekend als “Dr. Laundry”, een wetenschapper en schoonmaakspecialist bij het Amerikaanse bedrijf Clorox, is het verschil te wijten aan het soort warmte en of er druk op de stof wordt uitgeoefend.

Een handstomer is een hulpmiddel dat warmte en vocht combineert om de oppervlakte van de stof glad te maken en kreukels uit kleding te verwijderen. Aan de andere kant is een strijkijzer een hulpmiddel dat met het gewicht van het strijkijzer en warmte gebruikt om vouwen uit kleding te verwijderen.

Wanneer gebruik je een handstomer?

Over het algemeen bepaalt het type stof of je het beste een strijkijzer of een stomer kan gebruiken. Volgens Gagliardi is textiel, zoals fluweel, altijd een uitdaging geweest om te strijken omdat de druk van het strijkijzer de stof kan laten veranderen. In dat geval kan je beter een stomer gebruiken.

Er zijn dus een aantal kledingstoffen die je het beste kan behandelen met een handstomer. Denk bijvoorbeeld aan synthetische stoffen. Volgens Gagliardi zullen deze stoffen minder snel smelten en reageren ze goed op zachte stoom.  

Een handstomer is ook minder schadelijk voor delicate stoffen zoals zijde of chiffon. En geloof ons, als je eenmaal weet hoe je zijde op de juiste manier moet wassen, wil je graag van de kreukels af zonder de stof te beschadigen.

Verder moet je altijd het label op je kleding of materiaal controleren om te zien of er nog andere aanbevelingen staan. Vaak staat er of je kledingstukken met de hand moet wassen of uit de buurt van chloor moet blijven.

Voordeel van een handstomer

  • Grote materialen kunnen sneller gladgestreken worden. Denk daarbij aan een handstomer voor gordijnen. Je kunt ze dan behandelen zonder ze eraf te halen. Hoe fijn is dat?
  • Je hebt geen strijkplank nodig.
  • Kleding raakt minder snel beschadigd.

Nadeel van een handstomer

  • Met een handstomer kan je geen nette zomen en plooien maken.
  • Met een handstomer kan je minder snel diepere kreukels verwijderen dan een strijkijzer.

Wanneer gebruik je een strijkijzer?

Het is waar dat kreukvrije kleding ervoor kan zorgen dat je niet hoeft te strijken. Het is echter onwaarschijnlijk dat je kledingstukken er glanzend en scherp uitzien. In dit geval is strijken (of stomen) noodzakelijk.

De meeste stoffen zijn bestand tegen strijken. De druk, hoge hitte en vochtigheid die een strijkijzer kan genereren, werken goed op zwaar katoen en linnengoed. Als je strijkijzer ook nog wat stoom kan produceren, dan is dat helemaal goed volgens Gagliardi.

Check wederom eerst het kledinglabel. De wassymbolen laten je weten of iets gestreken kan worden zonder of met stoom.

Voordelen van een strijkijzer

  • Je kan textiel, zoals katoen, denim, en linnen beter glad krijgen.
  • Je kan scherpe plooien en vouwen creëren.
  • Strijken tijdens het naaien is effectief en maakt je naaiwerk makkelijker. Je krijgt dus een beter resultaat

Nadelen van een strijkijzer

  • Bij een verkeerde temperatuurinstelling kan een strijkijzer stof doen smelten of verbranden.
  • Een strijkplank heeft extra ruimte nodig.

Waarop moet je letten bij het kopen van een handstomer of strijkijzer?

Handstomer

Bij het kopen van een handstomer moet je rekening houden met de grootte van de stomer. Wil je bijvoorbeeld gaan reizen? Dan is een zo klein mogelijke handstomer gunstig.

Verder is het belangrijk om ook na te gaan hoeveel kledingstukken of materialen tegelijk wilt stomen. Een handstomer heeft namelijk veel minder inhoud dan een strijkijzer. In verhouding ben je dus vaker een handstomer aan het bijvullen. Let dus goed op de inhoud van het waterreservoir.

Ten slotte is de lengte van het snoer en de meegeleverde opzetstukken belangrijk. Als je bijvoorbeeld je gordijnen wilt gaan stomen, dan is een snoer langer dan 1,5 prettig fijn om mee te werken.

Strijkijzer

Bij een strijkijzer is het afstellen van de temperatuur belangrijk om in de gaten te houden. Je wilt namelijk je strijkijzer goed kunnen afstellen op verschillende stofsoorten.

Nylon en polyester moeten namelijk op een veel lagere temperatuur gestreken worden dan katoen of linnen. Veel mensen weten dat niet, maar je beschadigt op deze manier je kleding veel minder. Hierdoor gaan ze langer mee.

Conclusie over handstomer vs. strijkijzer

Het type stof bepaalt of je een handstomer of strijkijzer het beste kunt gebruiken.

Stoffen, zoals chiffon en zijde zijn kwetsbaarder en kunnen beter met een handstomer worden behandeld.

Aan de andere kant heb je een strijkijzer nodig voor wat moeilijkere en vaak dikkere stoffen, zoals denim, katoen en linnen.

Het gebruik van een handstomer heeft als voordeel dat je geen strijkplank nodig hebt en kleding minder snel beschadigd raakt. Het nadeel is dat je weer geen goede plooien kan strijken of diepe kreukels eruit kunt halen.

Controleer verder altijd de kledinglabels, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Veel succes!