Written by: Blog

Trainen met een gewichtsvest

Wil je meer uit je training halen? Of heb je al oneindig veel lichaamsoefeningen gedaan? Het is een van de makkelijkste manieren om je trainingen uitdagender te maken: trainen met een gewichtsvest. Zo een verzwaard vest is ideaal voor het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. De meeste mensen gebruiken een gewichtsvest voor het wandelen, tijdens CrossFit of voor een goede workout thuis. Wil je weten welk gewichtsvest het beste bij je past? Wij hebben de beste gewichtsvesten op een rijtje gezet!

Wat is een gewichtsvest?

Gewichtsvesten zijn draagbare gewichten die je tijdens de training kan gebruiken om de weerstand te verhogen. De gewichtsniveaus verschillen per product, maar de meeste gewichtsvesten zijn verstelbaar met losse staven of platen.

Voordelen van een gewichtsvest

Trainen met een gewichtsvest brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Als je bijvoorbeeld een dead hang aan het doen bent, kun je de oefening veel zwaarder maken met een vest. Je handen zullen veel meer inspanning moeten leveren om te kunnen blijven hangen. Naast het versterken van je knijpkracht, heeft het trainen met een gewichtsvest nog veel meer voordelen.

 • Verhoogt het uithoudingsvermogen
 • Gezonder cardiovasculair-systeem
 • Helpt vet verbranden
 • Verbetert je kracht
 • Je core wordt getraind
 • Verbetert je postuur
 • Zorgt voor nieuwe prikkels

Waar moet je op letten bij het kopen van een gewichtsvest?

Er zijn heel wat verschillende vesten op de markt. Ieder gewichtsvest heeft zijn voor- en nadelen. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten:

 1. Koop een gewichtsvest met verstelbare gewichten, zodat je het juiste gewicht kan afstellen op de soort training of je trainingsniveau.
 2. Los van de aanpasbare gewichten, is het ook handig als je het gewicht in kleine hoeveelheden kan aanpassen. Op die manier kan je veel nauwkeuriger jouw ideale trainingsgewicht instellen. Losse gewichten van 1 kg zijn ideaal.
 3. Zorg ervoor dat je het gewicht evenredig kunt verdelen.
 4. Let op de kwaliteit van het vest. Koop alleen een verzwaard vest van hoogwaardige materialen. Je wil natuurlijk zorgeloos kunnen sporten zonder dat er opeens gewichten loslaten.
 5. Koop een vest met een minimaal gewicht van 20% van je lichaamsgewicht.
 6. Begin nooit met een volledig geladen vest. Je lichaam moet de eerste paar keren nog even wennen. Als je aan het begin te hard van stapel gaat, kan je nare blessures oplopen.

Gewichtsvesten zijn over het algemeen best prijzig als je ze vergelijkt met andere fitnessmaterialen. Het is echter een goede investering en met de juiste aankoop gaan ze jarenlang mee. Mijn gewichtsvest van 20 kg van het merk Kraken heb ik inmiddels 8 jaar en ziet er nog top uit. Goedkope gewichtsvesten gaan snel kapot en zijn uiteindelijk alleen maar zwaar voor je portemonnee.

“Een gewichtsvest verandert lichaamsgewichtoefeningen in slopende krachttrainingen”

Een gewichtsvest kopen

Ben je van plan om een gewichtsvest te kopen, maar weet je nog niet welke? Wij hebben de beste gewichtsvesten op een rijtje gezet.

Best beoordeelde gewichtsvest

Het gewichtsvest van Kraken is het best beoordeeld. Dit vest heeft een maximaal gewicht van 20 kg verdeeld over 20 ijzeren gewichten. Je kunt dit vest dus zeer specifiek aanpassen naar het gewenste totaalgewicht. Als je een gewichtsvest voor verschillende sporten wil gebruiken en daarbij genoeg mogelijkheden wil, dan is dit de juiste vest voor jou.

20 kg verstelbare gewichtsvest in het zwart
Totaalgewicht20 kg
Gewichtsmogelijkheden20 stuks
MateriaalNylon
MerkKraken
Te koop bijbol.com

Gewichtsvest voor CrossFit

Ben je op zoek naar een gewichtsvest voor CrossFit om je WOD uitdagender te maken? Het onderstaande model heeft een maximaal gewicht van 15 kg. Dit CrossFit-gewichtsvest is erg compact, zodat je bijvoorbeeld geen last hebt bij het heffen van een barbell. Andere modellen kunnen namelijk behoorlijk uitsteken.

crossfit gewichtsvest van 15kg
Totaalgewicht15 kg
Gewichtsmogelijkheden10 stuks
MateriaalNylon
MerkStrongman
Te koop bijbol.com

Gewichtsvest voor het hardlopen

Het vest van TeeVee Supplies is een ideaal gewichtsvest voor het hardlopen. Het vest is gemaakt van hoogwaardig nylon, zodat het ademend en waterbestendig is. Ideaal dus voor in de buitenlucht. Dit vest heeft een maximaal gewicht van 15 kg en zit erg comfortabel. De gewichten steken niet uit. Je kan je armen dus vrij bewegen naast je lichaam.

gewichtsvest 15 kg zwart hardlopen
Totaalgewicht15 kg
Gewichtsmogelijkheden4 stuks
MateriaalNylon en staal
MerkTeeVee Supplies
Te koop bijbol.com

Gewichtsvest van 30 kg

Wil je voor het maximale gaan? Er zijn maar weinig gewichtsvesten van 30 kg. Dit is voor de gevorderde sporter. De verstelbare gewichtsvest van Gorilla Sports gaat tot 30 kg verdeeld over 20 vullingen van 1,5 kg. Je kunt het vest dus zeer nauwkeurig instellen qua gewicht. Dit verzwaard vest steekt meer uit dan de voorgaande modellen. Dit komt voornamelijk omdat het maximaal gewicht twee keer zoveel is. Je ontkomt er dus niet aan.

zwarte gewichtsvest van 30 kg verstelbaar
Totaalgewicht30 kg
Gewichtsmogelijkheden20 stuks
MateriaalMetaal
MerkGorilla Sports
Te koop bijbol.com of Gorilla Sports

Extra tip: er is altijd wel korting bij Gorilla Sports. Elke week zijn er producten scherp afgeprijsd!

Met hoeveel gewicht moet ik beginnen?

Het gewicht waarmee je kan beginnen is afhankelijk van het trainingsniveau. Als je oefeneningen niet meer met de juiste vorm kunt uitvoeren, dan train je met te veel extra gewicht. Laat je ego aan de kant en koop niet een te zware vest. Ik raad je aan om een verstelbaar gewichtsvest te kopen. In dat geval kan je nog altijd het totaalgewicht terugschroeven. Een richtlijn wat je kunt aanhouden, is een minimaal gewicht van 20% van je lichaamsgewicht.

Oefeningen met een gewichtsvest

Ben je benieuwd naar welke oefeningen je kunt doen met een gewichtsvest? Je haalt het beste uit een gewichtsvest bij oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht moet duwen, trekken of verplaatsen. Bicep curls doen als je een gewichtsvest draagt, heeft geen enkele nut. Opdrukken met een gewichtsvest weer wel. Dit zijn andere oefeningen die je kunt doen met een verzwaard vest:

 • Sprinten
 • Hardlopen
 • Wandelen
 • Planken
 • Optrekken
 • Dips
 • Touwtje springen

Mijn conclusie over gewichtsvesten

Gewichtsvesten zijn een ideaal hulpmiddel om je training uitdagender en zwaarder te maken. Zorg ervoor dat je oefeningen veilig kunt blijven uitvoeren en je zult direct resultaat merken. Mijn eerste gewichtsvest had ik gekocht bij bol.com, deze wordt op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

Bekijk ook: