Written by: Blog

Waar komt een spijkermat vandaan? Geschiedenis van de acupressuurmat

In de Indiase en Chinese cultuur zijn ze al duizenden jaren bekend met acupressuur. 5000 jaar geleden gebruikten mensen al deze “alternatieve geneeswijze”. Tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds toegepast in China en India.

In India gebruiken voornamelijk yogi’s een spijkerbed voor hun meditatie en om genezing te bevorderen. In de Westerse wereld wordt deze manier van genezing gezien als alternatief. Acupressuur is, in vergelijking met andere delen van de wereld, slechts recent bij ons bekend en wint steeds meer populariteit.  

De houten planken met spijkers zijn verledentijd. Er worden tegenwoordig mooie producten gemaakt, waardoor het voor veel meer mensen toegankelijk is. Iedereen kan een spijkermat gebruiken. Check ook het artikel ‘Hoe gebruik je een spijkermat?’.

Geschiedenis van spijkermatten

De spijkermatten die wij momenteel kennen, zijn fraai, licht van gewicht en modern. Dit is niets vergeleken met vroeger.

In de jaren 70 ontwikkelde professor Ivan Kuznetsov uit Rusland de eerste spijkermat, zoals we die nu ongeveer kennen. In Rusland gingen de verkopen door het dak. Er werden al snel 70 miljoen spijkermatten verkocht.

In 2008 werd de spijkermat in Zweden geïntroduceerd. Ook hier liep het aantal verkopen snel op. Tegenwoordig zijn ze overal wel te zien en te verkrijgen. Iedereen die zich een beetje verdiept in natuurlijke pijn- en stressverlichting, komt al snel bij spijkermatten uit. Het is ook een van de manieren om iets te doen tegen spierpijn.

Ivan Kuznetsov

Ivan Kuznetsov was in Rusland een muziekleraar op een kleuterschool. Op een dag werd hem gevraagd om bepaalde gedeeltes van het gebouw met insecticiden te behandelen. Hij kreeg echter weinig beschermingsmiddelen.

Na de blootstelling van giftige insecticide, liep hij ernstige gezondheidsproblemen op. Hij kreeg chronisch pijn, last van zijn nieren en ernstige spierkrampen.

Hij volgde een medische behandeling, maar deze was helaas niet effectief. Artsen kwamen tot de conclusie dat hij niet meer te genezen was.

Kuznetsov liet het daarbij niet zitten en ging zelf op onderzoek uit. Hij kwam erachter dat acupunctuurbehandelingen voor verbetering zorgde. Deze behandelingen waren echter duur en hij kon zich niet veroorloven. Hij probeerde zelf de acupunctuurpunten in zijn rug te bereiken, maar faalde.

De uitvinding: Kuznetsov Ipplicator

Uiteindelijk kwam Ivan op het idee om spelden bij elkaar te brengen op een stuk rubber. Hij ging erop liggen, waardoor hij hetzelfde effect creëerde als met acupunctuur. Tot zijn verbazing werkte zijn fabricatie.

Na 6 maanden met zijn eigen behandelingen waren artsen verbaasd over het resultaat. Op röntgenfoto’s zagen artsen dat hij volledig genezen was. Hij kreeg het advies mee om zijn uitvinding te presenteren aan het ministerie van Volksgezondheid in Moskou. Zijn verzoek werd echter afgewezen.

Daar liet Ivan het niet bij zitten en behandelde zelf duizenden mensen met zijn eigen spijkermat. Hij noemde zijn uitvinding de Kuznetsov Ipplicator. In 1980 verscheen een artikel in een krant. Vervolgens kreeg het steeds meer (wetenschappelijke) aandacht.

Tibetaanse acupressuurmat

Na diverse studies werd de Kuznetsov Ipplicator verbeterd. De metalen naalden werden vervangen voor plastic puntjes en de hoeveelheid, vorm, afstand en hoogte van de plastic puntjes werden wetenschappelijk bepaald. Hierdoor ontstond in feite een nieuw product: Tibetaanse acupressuurmat.

Me de komst van de Tibetaanse acupressuurmat werd de mat toegankelijk voor een groot publiek met klachten. Sindsdien is deze moderne spijkermat een groot succes geworden.

De ontwikkeling van spijkermatten heeft niet stilgelegen. Je vindt hier een overzicht van de beste spijkermatten te koop in Nederland. Verder zijn er ook diverse onderzoeken naar de effectiviteit van de mat gedaan.