Written by: Blog

De beste yogamatten in 2022


De meesten van ons trainen op dit moment waarschijnlijk vaak thuis. Het probleem is vaak dat de harde vloeren niet optimaal zijn voor een fanatieke of juist rustgevende workout. Iedereen traint weer anders en heeft te maken met verschillende omstandigheden. Je vraagt je waarschijnlijk af welke yogamat het beste bij je past en welke yogamat je moet kopen. Wij hebben de beste yogamatten op een rijtje gezet in 5 verschillende categorieën.

blauwe tunturi fitnessmat met tas

De best beoordeelde yogamat

De Tunturi Fitnessmat is het beste beoordeeld. Dit is officieel een fitnessmat, maar wordt ook vaak voor yoga gebruikt. Met deze mat voel je de vloer niet, doordat de yogamat dikker is dan de traditionele yogamatten. Heb je rugproblemen of doe je veel oefeningen op je knie of elleboog, dan is dit een uitstekende yogamat.

MerkTunturi
Afmetingen180 x 60 x 1,5 cm
Dikte15 mm
Gewicht2 kilogram
MateriaalPolymeer
Voordelen– Hoge dichtheid
– Extra dik
– Inclusief tas
– Goed schoon te houden
– Goede grip
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
Te koop bijbol.com

De beste yogamat voor lange mensen

extra lange ecoyogi yogamat in het zwart

Een yogamat heeft een standaardformaat van 183 bij 60 cm, maar er zijn ook afwijkende maten verkrijgbaar:

  • Brede yogamat: 183 bij 66 cm;
  • Extra brede yogamat: 180 bij 80 cm;
  • Lange yogamat: 200 bij 60 cm;
  • Extra lange yogamat: 215 bij 66 cm;

Voor iemand met een gemiddelde lengte is een standaardformaat meer dan genoeg om een zonnegroet te doen. Maar als je langer dan gemiddeld bent en je strekt je helemaal uit in Savasana, dan is dit niet voldoende. Met een lengte van 1,80 meter of langer zul je al snel merken dat er weinig yogamatten groot genoeg zijn.

Gelukkig zijn er extra lange yogamatten op de markt. De yogamat van Tresko is 1,90 lang. Ook de breedte is meer dan normaal, namelijk 1 meter. De langste yogamatten die in Nederland te koop zijn, zijn 2 meter lang. Je kunt deze het beste bestellen van EcoYogi. Deze yogamat is wel iets dunner dan een Tresko yogamat, maar is wel weer van ecologisch materiaal gemaakt.

MerkEcoyogi
Afmetingen200 x 60 x 0,5 cm
Dikte4,5 mm
Gewicht2 kilogram
MateriaalPVC
Voordelen– Hoge dichtheid
– Extra lang
– Milieuvriendelijk
– Duurzaam
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
Te koop bijbol.com

De beste yogamat voor hot yoga

verschillende love generation yogamatten

Je hebt yoga, en je hebt hot yoga. Yoga is hoe dan ook goed voor je, maar hot yoga heeft een aantal extra voordelen, zoals meer flexibiliteit. De hitte zorgt voor extra intensiteit en uitdaging.

Voor yogi’s die het naar een hoger niveau willen tillen, moeten met de juiste uitrusting voorbereid zijn. Het maakt niet uit of je veel zweet of niet, met een hitte van 40 graden is de kans groot dat je gaat druppelen. Je kan uiteraard een gewone yogamat gebruiken, maar misschien ben je meer op je gemak met een yogamat die extra grip heeft en slipvrij is. Met de temperaturen van hot yoga kan het namelijk erg glad worden.

De Love Generation yogamat is ideaal voor hot yoga of bikram yoga. Deze yogamat is van anti-slip voorzien en is makkelijk schoon te maken. Je kunt deze yogamat zelfs in de wasmachine doen!

MerkLove Generation
Afmetingen183 x 6,1 x 0,6 cm
Dikte6 mm
Gewicht2 kilogram
MateriaalPVC
Voordelen– Inclusief tas
– Dikker dan traditionele matten
– Wasbaar
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
Te koop bijbol.com

De beste yogamat voor buiten

zwarte love generation yogamat met draagkoord

Ben je het helemaal zat om tijdens je workout steeds naar dezelfde muren te kijken? Breng je yogasessie lekker naar buiten in de frisse lucht!

Kies het liefst voor een donker gekleurde yogamat. Mijn lichtblauwe yogamat zit nog steeds onder de grasvlekken van mijn vakantie in Portugal. Uit mijn ervaring gaan meestal de merkloze yogamatten snel kapot in de zon, waardoor je minder grip hebt. Je kunt beter voor de Love Generation yogamat inclusief draagkoord gaan. Deze mat is zwart van kleur en heeft een handige draagkoord. Verder is deze yogamat soepel en licht van gewicht. Ideaal om dus naar buiten mee te nemen.

MerkLove Generation
Afmetingen183 x 61 x 0 cm
Dikte4 mm
Gewicht1 kilogram
MateriaalPVC
Voordelen– Soepel
– Lichtgewicht
– Inclusief draagkoord
– Duurzaam
– Goede anti-slip
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
Te koop bijbol.com

De beste yogamat voor op reis

paarse manduka yogamat opgevouwen

Je yoga-sessie meenemen op reis kan de sleutel zijn voor het overleven van lange vluchten, busritten en roadtrips. De spieren worden strak na een lange wandeling of 10 uur stilzitten. Het kan een wereld van verschil zijn als je tijdens je reis nog een fijne yoga-sessie kan inplannen. Maar om op de hotelkamer een chaturanga (lage plank) een beetje makkelijk te doen, moet je wel een goede yogamat hebben.

Een echte aanrader voor op reis is de Manduka eKo Superlite Travel YogaMat. Deze yogamat is ontzettend licht en neemt weinig plek in beslag. Verder is het makkelijk op te vouwen en is de grip erg goed. Ideale yogamat voor op reis dus!

MerkManduka Eko
Afmetingen180 x 61 x 0,2 cm
Dikte1,5 mm
Gewicht837 gram
MateriaalRubber
Voordelen– Zeer licht
– Makkelijk opvouwbaar
– Makkelijk mee te nemen
– Goede grip
– Goede prijs-kwaliteitverhouding
Te koop bijbol.com

Wat moet ik nog meer weten over een yogamat?

Als je eenmaal een yogamat gekocht hebt, moet je het ook onderhouden. Hygiëne is zeer belangrijk, maar de meesten vergeten dit helaas. Zorg goed voor je yogamat en je yogamat gaat langer mee.

Yogamat schoonmaken

Om je yogamat schoon te maken doe je warm water en een paar druppels afwasmiddel in een spuitfles. Besproei je mat daarna en schrob het daarna stevig met een microvezeldoek. Zorg ervoor dat je weer niet té hard schrobt. Je wil je mat natuurlijk niet beschadigen. Verder moet je de mat ook weer niet helemaal kletsnat maken. Als je yogamat te nat is, duurt het opdrogen veel langer, waardoor de kans op schimmel extra groot wordt. Spoel met een klein beetje warmwater af en laat je het goed drogen.

Hoe vaak moet je een yogamat schoonmaken?

Het is handig om elke keer je yogamat na gebruik even schoon te maken. Het hoeft niet elke keer grondig, maar het is wel hygiënischer. Alhoewel de geur van de yogamat een goede indicator is voor wanneer het gewassen moet worden, heeft het tegen die tijd al veel zweet en vuil geabsorbeerd. Maak minstens 1 keer per maand je yogamat grondig schoon. Dit is uiteraard afhankelijk hoe vaak en intensief je het gebruikt.

Kun je je yogamat in de wasmachine leggen?

Dit onderwerp komt vaak ter discussie. Het antwoord is heel simpel: het hangt af van welke yogamat je hebt. Sommige yogamatten kunnen inderdaad in de wasmachine, maar zeker niet alle. Bij aankoop van een yogamat staat er meestal of je het in de wasmachine kan doen of niet. Ik raad je over het algemeen af om de yogamat in de wasmachine te leggen. Vaak wordt de mat als wasmachine beschadigd.

Bekijk ook: