Het is geen geheim dat de producten die we dagelijks gebruiken vaak een enorme impact hebben op onze gezondheid. Steeds meer mensen zijn bewuster van de gevaren. Daarom kiezen ook steeds meer mensen voor BPA-vrije producten, die dus vrij zijn van de gevaarlijke stof bisfenol A (BPA).
In dit artikel lees je alles over de chemische stof die vaak verwerkt wordt in plastic producten en coatings van verpakkingen. BPA wordt eigenlijk al jaren gebruikt, maar de laatste tijd zijn er steeds meer zorgen ontstaan over de gezondheidsrisico’s. Lees dus snel verder!
Wat is BPA?
BPA is een afkorting voor bisfenol A, een chemische stof die gebruikt wordt in plastics, zoals flessen, verpakkingsmaterialen, implantaten, speelgoed, bouwmaterialen en meer.
Bisfenol A wordt gebruikt als weekmaker. Dit maakt het mogelijk om producten als flessen, bakjes en verpakkingen flexibel te maken, waardoor deze bijvoorbeeld kunnen indeuken.
BPA wordt sinds de jaren 1950 op grote schaal gebruikt en de meeste mensen hebben BPA in hun lichaam. Studies hebben aangetoond dat BPA het lichaam op verschillende manieren kan beïnvloeden, van het veranderen van hormonen tot het verhogen van het risico op bepaalde ziekten (bron).
In de huidige maatschappij ontkom je bijna niet meer aan BPA. We zijn gewend aan een leven met plastic producten. Sommigen zijn bezorgd over het lekken van BPA in voedsel en dranken. En dat is terecht. Er zijn verschillende onderzoeken die wijzen op gezondheidsproblemen door de blootstelling aan BPA (bron).
Gezondheidsrisico’s van BPA
Studies hebben blootstelling aan BPA in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder astma, obesitas, diabetes, hartziekten en andere aandoeningen (bron).
Sommige studies hebben ook gevonden dat blootstelling aan BPA in verband wordt gebracht met ontwikkelingsproblemen en gedragsproblemen bij kinderen. Maar er zijn ook studies die dat niet hebben gevonden. Hieronder vind je een lijst van mogelijke gezondheidsrisico’s. Er is echter meer onderzoek nodig.
- Hormonale verstoringen.
- Vruchtbaarheid.
- Kanker.
- Hart- en vaatziekten.
- Astma.
- Diabetes.
- Obesitas.
- Leverproblemen.
- ADHD.
Waar zit BPA in?
BPA zit in ontzettend veel producten die we dagelijks gebruiken. Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar de lijst is gigantisch. Zie hieronder een aantal voorbeelden van producten met BPA.
- Tandheelkundige vulmiddelen
- Ingeblikte voedsel
- Plastic drinkflesjes
- Blikjes
- Koffie cups
- Bewaarbakjes
- Speelgoed
- Implantaten
- Lijm
- Kassabonnetjes (tegenwoordig steeds minder)
- Verpakkingen van magnetronmaaltijden
- Elektronische apparaten
- Cosmetica



Hoe herken je producten die BPA bevatten?
Het is vaak moeilijk om BPA-vrije producten te herkennen. Het enige wat je kunt doen is het etiket van een product lezen. Vaak vermeldt de fabrikant of het product BPA-vrij is.
Houd er echter rekening mee dat er niet echt regels zijn voor BPA. Je kunt de wel de recyclingcode opzoeken, vragen stellen aan de fabrikant of in ieder geval de bekende producten met BPA vermijden. Lees meer over tips bij het kiezen van BPA-vrije producten.
Overzicht van BPA-vrije producten
We weten dat het lastig kan zijn om BPA-vrije producten te vinden. Van de onderstaande producten is het zeker dat ze BPA-vrij zijn, maar doe vooral ook je eigen onderzoek naar producten.
BPA-vrije waterkokers
BPA-vrije drinkflessen
BPA-vrije vershoudbakjes
Tips om BPA te vermijden
Het is dus bijna onvermijdelijk om niet in contact te komen met BPA, omdat het in onze dagelijkse producten verwerkt is. Je kunt echter bewuster omgaan met je keuze van producten en de blootstelling verminderen.
In sommige landen zijn er maatregelen genomen om BPA te beperken of te verbieden. Helaas is dat nog niet het geval in Nederland. Je moet dus zelf je verantwoordelijkheid oppakken. Met de onderstaande tips zorg je in ieder geval ervoor dat je een stuk minder in contact komt met BPA.
- Kies producten gemaakt van glas, rvs of met het label ‘BPA-vrij’.
- Drink uit glazen flessen.
- Bewaar eten in glazen meal prep bakjes.
- Koop verse groentes.
- Gebruik keukengerei van hout of bamboe.
- Vermijd blikvoedsel.
- Neem geen bonnetjes aan.
Mijn conclusie over BPA
BPA is een chemische stof die aanwezig is in veel plastic producten, waaronder speelgoed, ingeblikt voedsel en drankflessen.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat BPA schadelijk is voor onze gezondheid, vooral wanneer het in ons lichaam terechtkomt. Het is echter vaak moeilijk om producten BPA te herkennen.
Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen om BPA zoveel mogelijk te vermijden. De basisregel is eigenlijk zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken en producten plastic vermijden als het kan.
Zelf gebruik ik keukengerei van bamboe en drink ik altijd uit een glas. Verder doe ik ook aan meal preppen en bewaar mijn maaltijden altijd in glazen bakjes. Het is voor mij echt al een automatisme geworden. Op deze manier probeer ik elke keer wat dingen aan te passen in mijn levensstijl. Hopelijk ben jij nu ook wat bewuster geworden!