Written by: Blog

De beste pull up bar voor thuis

Niet iedereen heeft de tijd om (even snel) naar de sportschool te gaan. Velen kiezen ervoor om lekker thuis even een snelle workout te doen. En als je toch voor een snelle workout gaat, kan je maar beter pull ups doen. Dit wordt niet voor niets de meest perfecte oefening genoemd. Een pull up is een compound oefening. Je traint hiermee je schouders, armen, rug en core. Tevens verbeter je je uithoudingsvermogen en flexibiliteit van heel je bovenlichaam. Pull ups mogen dus zeker niet ontbreken als je thuis aan de slag gaat.

Maar waaraan kan je jezelf thuis optrekken? Ik heb veel creatieve ideeën voorbij zien komen. Niet alles was helaas even veilig of praktisch. Een speciale pull up bar (ook wel optrekstang) voor thuis biedt uitkomst. Weet je niet welke pull bar je het beste kan kopen? Wij hebben diverse optrekstangen getest en gebruikers ondervraagd. Wij hebben de beste bars voor je op een rijtje gezet en vertellen waar je op moet letten.

De 3 beste optrekstangen voor thuis

Heb je geen zin om heel het artikel te lezen en wil je meteen de weten welke pull up bars het beste zijn? Check dan hier de top 3 pull up bars.

Professionele pull up bar aan de muur #1

Ben je op zoek naar een professionele pull up bar voor aan de muur? De pull up bar van Zoluko is een echte aanrader. Ik heb dit model op mijn zolder bevestigd. Je krijgt een handige handleiding mee en alle benodigdheden, behalve een boormachine natuurlijk. Ik heb zelf wel andere bouten gebruikt (m10 bouten), omdat ik te maken had met een draagbalk.

De pull up bar van Zoluko is steviger dan ik eerst had gedacht. Eigenlijk heb ik niets te klagen. Als je wilt, kan je zelfs een bokszak eraan hangen. Een echte aanrader!

zwarte stalen pull up bar voor aan de muur

Pull up bar zonder schroeven #2

Wil je een pull up bar zonder te schroeven of heb je niet genoeg ruimte? Dan kan je het beste deze pull up bar van VE Goods kopen. Veel mensen zijn hier tevreden over. De kwaliteit is stevig en betrouwbaar en de bar is zelfs 200 kg belastbaar. Dit model is makkelijk te verstellen en neemt weinig ruimte in beslag als je het wilt opbergen. Dit is daarom een van de beste pull up bars voor thuis.

multifunctionele pull up bar voor thuis

Optrekstang van Doneco #3

Als laatste in het rijtje staat de optrekstang van Doneco. Dit is wederom een pull up bar waarvoor je niet hoeft te boren. Je kan deze bar gemakkelijk laten rusten op je deurpost. Let wel goed op dat je genoeg ruimte hebt. Het voordeel van deze bar, los van de prijs, is dat je het ook kan gebruiken voor diepe push ups. Nog meer mogelijkheden dus.

zwarte pull up bar voor aan de deur

Waar moet je op letten bij het kopen van een pull up bar?

Tegenwoordig is de keuze in pull up bars enorm. Je merkt dat pull bars steeds vaker een standaarduitrusting voor thuis zijn. De meesten maken er speciaal ruimte voor; vaak in de garage of schuur. Anderen hebben weer een pull up bar aan de deurpost. Wat voor pull up bar het beste is, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten bij het kopen van een optrekstang.

De soort optrekstang

Er zijn diverse optrekstangen op de markt. Zo heb je pull up bars waarvoor je eerst gaten in de muur (of plafond) moet boren, maar je hebt ook pull up bars voor aan de deur. In totaal heb je 4 varianten: aan de muur, aan het plafond, aan de deur en vrijstaand.

Vrijstaande pull up bar

Wil je all-in gaan en heb je genoeg ruimte? Dan kan je het beste kiezen voor een vrijstaande pull bar (ook wel power stations). Het voordeel van een vrijstaande pull up bar is dat je geen gaten hoeft te boren. Je bent dus geen tijd kwijt aan het installeren (kan een hoop schelen). Tevens zijn de meeste power stations voorzien van extra functionaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld ook dips (goed voor je chest en triceps) en diepe push ups doen. Nadeel van een vrijstaande pull up bar zijn de kosten. De kosten zijn over het algemeen hoger dan bij de overige soorten.

Pull up bar aan de muur

Een van de meest gekochte pull up bars, zijn die voor aan de muur. Ze zijn erg stevig doordat ze met grote bouten aan de muur vast zitten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken voor een wiebelende pull up bar of eentje die losraakt van de deur. De nadelen van een optrekstang aan de muur zijn de gaten die je achterlaat en de ruimte die je nodig hebt voor het bevestigen. 

Pull up bar aan de deur

Wil je geen gaten boren, omdat je huisbaas dat niet goed vindt? Of heb je gewoon niet genoeg ruimte om een hele installatie aan de muur te hangen? Er zijn heel veel thuissporters met een optrekstang aan de deur. Zo heb je in principe altijd ruimte en hoef je geen gaten te boren. Zorg ervoor dat je deurpost wel stevig genoeg is. Niet alle deuren zijn stevig genoeg om eraan te gaan hangen.

Je hebt goedkope varianten waarmee je een pull up bar kunt uitschuiven en vastklemmen tussen de deurpost. Maar je hebt ook pull up bars die je aan de bovenkant van de deur kan bevestigen. Beide varianten zijn veilig.

Ik heb zelf een lange tijd een soort VE Goods gebruikt, totdat ik overging op een Zoluko die je aan de muur moet bevestigen. Over beide was ik zeer tevreden. Door mijn verhuizing kon ik echter voor een iets stabielere uitvoering kiezen én eentje met meerdere handgrepen. Let op dat je bij een pull up bar aan de deur niet bredere pull ups kunt doen dan je deur breed is. Dit wordt nog wel eens vergeten.

Pull up bar voor aan het plafond

Je hebt ten slotte ook nog pull up bars die je aan het plafond kan bevestigen. Mocht je bijvoorbeeld aan de muur geen ruimte hebben, maar wil je nog wel een stabiele bar dan is een pull up bar aan het plafond misschien wat voor jou.

Optrekken aan een pull up bar is een van de beste oefeningen die je kunt doen. Je traint veel spieren tegelijk met een V-shape als resultaat!

Aantal verschillende handgrepen

Let bij het aankopen van een optrekstang op de verschillende handgrepen die je kunt toepassen. Met een simpel rechte stang kan je al heel ver komen. Maar wil je jezelf uitdagen en meer variatie in je training brengen, zorg dan dat je meerdere mogelijkheden hebt. Op die manier blijf je geprikkeld en train je maximaal je lichaam.

Montage

Een optrekstang bevestigen kan heel makkelijk zijn. Over het algemeen is een pull up bar aan de deur het makkelijkst te installeren. Je bent echter met een pull up bar aan de muur slechts een uurtje kwijt. Als je de ruimte hebt, raden we een pull up bar voor aan de muur aan. Wij hebben zelf thuis een deze pull up bar op de zolder bevestigd. Zorg ervoor dat je een betonnen of stenen muur hebt. Zo weet je zeker dat je de bar goed kan bevestigen. Ik heb zelf de bar bevestigd op een houten draagbalk, dat ging ook prima.

Materiaal

Het maakt nogal uit van wat voor materiaal de pull up bar is. Je wilt graag een stevige bar welke fijn aanvoelt. Ben je van plan om een pull up bar buiten te plaatsen? Zorg dan voor een ijzeren of stalen pull up bar. Kunststof is voor de buitenlucht geen aanrader.

Belastbaarheid

Zorg ervoor dat je een pull bar koopt met een maximale belastbaarheid van minimaal 100 kg. In dat geval weet je zeker dat je voor de komende jaren goed zit.

Voordelen van pull ups?

Pull ups zijn een van de meest effectieve oefeningen. Iedereen heeft ze standaard in het trainingsschema opgenomen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van pull ups?

  1. Je traint je grootste spiergroep: je rug.
  2. Je traint ook je arm- en schouderspieren.
  3. Je knijpkracht verbeterd.

Pull up bar oefeningen

Heb je een pull up bar gekocht en wil je meer variaties gebruiken? Austin Dunham laat in de onderstaande video diverse pull up bar-oefeningen zien. Genoeg inspiratie om je training uitdagender te maken!

Mijn conclusie over pull up bars

Een pull up bar is echt ideaal voor thuis. Ik begon zelf met een pull up bar tussen de deurpost. Ik woonde namelijk in een studentenhuis en had weinig ruimte. In de buurt had ik helaas ook niet echt een betaalbare sportschool, dus dit was een ideale oplossing. Inmiddels heb ik een eigen huis en heb ik mijn Zoluko bevestigd aan de muur. Het installeren was zo gepiept met behulp van de handleiding. Verder is het handig om een goede boormachine in huis te hebben. Dit kan namelijk een hoop schelen!

Dus ben jij de laatste tijd ook erg druk met werk? Even snel naar de sportschool zit er waarschijnlijk niet in. Je bent al snel 2 uur van je tijd kwijt (omkleden, heenreis, workout et cetera). Heel herkenbaar.. Zo een pull up bar thuis heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Als ik toevallig langs loop, doe ik zelfs even snel een aantal pull ups. Gewoon omdat het kan. Een echte aanrader!

Bekijk ook: