Written by: Blog

De beste pull up bar voor thuis

Niet iedereen heeft de tijd om (even snel) naar de sportschool te gaan. Velen kiezen ervoor om lekker thuis even een snelle workout te doen. En als je toch voor een snelle workout gaat, kan je maar beter pull ups doen.

Dit wordt niet voor niets de meest perfecte oefening genoemd. Een pull up is een compound oefening. Je traint hiermee je schouders, armen, rug en core. Tevens verbeter je je uithoudingsvermogen en flexibiliteit van heel je bovenlichaam. Pull ups mogen dus zeker niet ontbreken als je thuis aan de slag gaat.

Wij hebben de beste bars voor je op een rijtje gezet en vertellen waar je op moet letten.

De 3 beste optrekstangen voor thuis

Laten we er niet omheen draaien en meteen de beste pull up bars opsommen. Voor al deze pull up bars hoef je niet te boren of te schroeven. Gewoon makkelijk erbij pakken, installeren en beginnen!

#1 Pull up bar

Wil je een pull up bar zonder te schroeven of heb je niet genoeg ruimte? Dan kan je het beste deze pull up bar van VE Goods kopen. Veel mensen zijn hier tevreden over en dat is terug te zien in de reviews.

Het is vrij simpele bar die je tussen je deurpost plaatst. De bar moet je vervolgens uitdraaien, waardoor het zichzelf klem zet. De kwaliteit is stevig en betrouwbaar en de bar is zelfs 200 kg belastbaar.

Dit model is makkelijk te verstellen en neemt weinig ruimte in beslag als je het wilt opbergen. Dit is daarom een van de beste pull up bars voor thuis.

Let wel erop dat de deurpost stevig moet zijn. Aluminium zal niet geschikt zijn, maar hout of beton wel.

pull up bar zonder schroeven
multifunctionele pull up bar voor thuis

#2 Pull up bar

Op nummer 2 staat de pull up bar van Zoluko. Het systeem is eigenlijk precies hetzelfde als de vorige pull up bar; je hebt geen schroeven of boormachine nodig, je hoeft de stang alleen maar uit te draaien tussen je deur en het is gemakkelijk op te bergen.

Eigenlijk is de kwaliteit van deze bar hetzelfde als die van VE Goods. De prijs van Zoluko is echter iets duurder. Daarentegen is het materiaal van Zoluko wat steviger naar mijn mening. Beide zijn goede opties!

pull up bar voor tussen de deur

#3 Pull up bar

Als laatste in het rijtje staat de optrekstang van Doneco. Dit is wederom een pull up bar waarvoor je niet hoeft te boren. Je kan deze bar gemakkelijk laten rusten op je deurpost. Let wel goed op dat je genoeg ruimte hebt.

Het voordeel van deze bar, los van de prijs, is dat je het ook kan gebruiken voor diepe push ups. Verder ben je geen tijd kwijt aan het uitdraaien en afmeten van de bar, zoals de vorige pull up bars. Je hoeft het alleen maar op de richel te plaatsen en je kan aan de slag.

zwarte pull up bar voor aan de deur

Waar moet je op letten bij het kopen van een pull up bar?

Tegenwoordig is de keuze in pull up bars enorm. Je merkt dat pull bars steeds vaker een standaarduitrusting voor thuis zijn. Eerst moest je vaak genoeg ruimte vrijmaken in je garage of schuur bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn pull up bars binnen 10 seconden geïnstalleerd.

Wat voor pull up bar het beste is, hangt natuurlijk af van jouw situatie en voorkeur. Houd in ieder geval rekening met de volgende punten.

Wil je een pull up bar kopen met je bol.com cadeaukaart? Zorg dat je eerst je bol.com cadeaukaart saldo controleert.

De soort optrekstang

Er zijn diverse optrekstangen op de markt. Zo heb je pull up bars waarvoor je eerst gaten in de muur (of plafond) moet boren, maar je hebt ook pull up bars voor aan de deur. In totaal heb je 4 varianten: aan de muur, aan het plafond, aan de deur en vrijstaand.

In dit artikel hebben we alleen de beste pull up bars verzameld, waarvoor je niets hoeft te boren. Het enige wat je nodig hebt is een stevige deurpost. Hieronder bespreken we echter alsnog andere opties om je een completer beeld te geven van de mogelijkheden.

Vrijstaande pull up bar

Wil je all-in gaan en heb je genoeg ruimte? Dan kan je het beste kiezen voor een vrijstaande pull bar (ook wel power stations). Het voordeel van een vrijstaande pull up bar is dat je geen gaten hoeft te boren en dat je een solide apparaat hebt, waar je veel meer mee kan doen dan alleen pull ups.

Je kunt bijvoorbeeld ook dips (goed voor je chest en triceps) en diepe push ups doen. Nadeel van een vrijstaande pull up bar zijn de kosten en ruimte. De kosten zijn over het algemeen veel hoger dan bij de overige soorten.

Pull up bar aan de muur

Een van de meest gekochte pull up bars, zijn die voor aan de muur. Ze zijn erg stevig doordat ze met grote bouten aan de muur vast zitten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken voor een wiebelende pull up bar.

De nadelen van een optrekstang aan de muur zijn de gaten die je achterlaat en de ruimte die je nodig hebt voor het bevestigen. 

Pull up bar aan de deur

Wil je geen gaten boren, omdat je huisbaas dat niet goed vindt? Of heb je gewoon niet genoeg ruimte om een hele installatie aan de muur te hangen? Er zijn heel veel thuissporters met een optrekstang aan de deur.

Zo heb je in principe altijd ruimte en hoef je geen gaten te boren. Zorg ervoor dat je deurpost wel stevig genoeg is. Niet alle deuren zijn stevig genoeg om eraan te gaan hangen. Deurposten van hout en beton zijn vaak meer dan voldoende.

Ik heb zelf al een lange tijd een soort VE Goods gebruikt. Dit is naar mijn mening het meest praktische.

Ongeveer 8 jaar geleden waren dit soort systemen nog niet echt betrouwbaar, maar tegenwoordig is de kwaliteit aanzienlijk verbeterd.

Let op dat je bij een pull up bar aan de deur niet bredere pull ups kunt doen dan je deur breed is. Dit wordt nog wel eens vergeten. Ook ben je misschien wat beperkt in de handgrepen die je wilt gebruiken.

Pull up bar voor aan het plafond

Je hebt ten slotte ook nog pull up bars die je aan het plafond kan bevestigen. Mocht je bijvoorbeeld aan de muur geen ruimte hebben, maar wil je nog wel een stabiele bar dan is een pull up bar aan het plafond misschien wat voor jou.

Optrekken aan een pull up bar is een van de beste oefeningen die je kunt doen. Je traint veel spieren tegelijk met een V-shape als resultaat!

Aantal verschillende handgrepen

Let bij het aankopen van een optrekstang op de verschillende handgrepen die je kunt toepassen. Met een simpel rechte stang kan je al heel ver komen. Maar wil je jezelf uitdagen en meer variatie in je training brengen, zorg dan dat je meerdere mogelijkheden hebt. Op die manier blijf je geprikkeld en train je maximaal je lichaam.

Montage

Een optrekstang bevestigen kan heel makkelijk zijn. Over het algemeen is een pull up bar aan de deur het makkelijkst te installeren.

Voor een pull up bar aan de muur kan je het beste minimaal een uurtje rekenen. Ik heb zelf inmiddels beide soorten: een vaste pull up bar aan de muur en eentje die ik bij elke deurpost kan plaatsen.

Materiaal

Het maakt nogal uit van wat voor materiaal de pull up bar is. Je wilt graag een stevige bar welke fijn en betrouwbaar aanvoelt.

Ben je van plan om een pull up bar buiten te plaatsen? Zorg dan voor een ijzeren of stalen pull up bar. Kunststof is voor buiten geen aanrader.

Belastbaarheid

Zorg ervoor dat je een pull bar koopt met een maximale belastbaarheid van minimaal 100 kg. In dat geval weet je zeker dat je voor de komende jaren goed zit.

Voordelen van pull ups

Pull ups zijn een van de meest effectieve oefeningen. Iedereen heeft ze standaard in het trainingsschema opgenomen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van pull ups?

  1. Je traint je grootste spiergroep: je rug.
  2. Je traint ook je arm- en schouderspieren.
  3. Je knijpkracht verbeterd.

Pull up bar-oefeningen voor thuis

Heb je een pull up bar gekocht en wil je meer variaties gebruiken? Austin Dunham laat in de onderstaande video diverse pull up bar-oefeningen zien. Genoeg inspiratie om je training uitdagender te maken!

Mijn conclusie over pull up bars

Een pull up bar is echt ideaal voor thuis. Ik begon zelf met een pull up bar tussen de deurpost. Ik woonde namelijk in een studentenhuis en had weinig ruimte. In de buurt had ik helaas ook niet echt een betaalbare sportschool, dus dit was een ideale oplossing. Inmiddels heb ik een eigen huis en heb ik ook mijn Zoluko bevestigd aan de muur.

Dus ben jij de laatste tijd ook erg druk met werk? Even snel naar de sportschool zit er waarschijnlijk niet in. Je bent al snel 2 uur van je tijd kwijt (omkleden, heenreis, workout et cetera). Heel herkenbaar.. Zo een pull up bar thuis heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Als ik toevallig langs loop, doe ik zelfs even snel een aantal pull ups. Gewoon omdat het kan. Een echte aanrader!

Bekijk ook: