Written by: Blog

Fitnessbal voor een goede houding op kantoor; wat moet ik weten en hoe kies ik?

Wat is de beste fitnessbal en wat kan je er mee? Deze twee vragen zien we vaak voorbijkomen. Je ziet ze bijna altijd in sportscholen, maar tegenwoordig ook in steeds meer kantoren als bureaustoel. De meeste mensen zitten langer dan 8 uur op een dag. Dit zorgt voor een verkeerde houding, rugpijn en nog meer klachten. Maar daar kan je wat tegen doen!

Een fitnessbal heeft ontzettend veel mogelijkheden, ook in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over een fitnessbal. Je kunt ook meteen doorklikken naar de beste fitnessbal als je van plan bent om een goede bal te kopen.

Voordelen van een fitnessbal

Een fitnessbal kan je voor ontzettend veel doeleinden gebruiken. Ze worden gebruik in sportscholen, fysiopraktijken, maar ook zwangere vrouwen gebruiken het. Dit is uiteraard met een reden. Zo zijn er veel voordelen voor je gezondheid. Wij hebben de voornaamste voordelen voor je opgesomd.

  1. Goede houding. Een fitnessbal prikkelt vooral je stabiliteitsspieren. Doordat je elke keer in balans moet blijven, dwing je je lichaam zich te stabiliseren, waardoor je houding verbetert en de kracht van je onderrug toeneemt. Je kan namelijk niet onderuitgezakt op de bal blijven zitten.
  2. Bewustzijn. Als je regelmatig op en fitnessbal zit, word je bewuster van je houding. Ik merk het zelf ook. Bij het switchen naar een bureaustoel neem ik automatisch een betere houding aan dan voorheen.
  3. Sterkere spieren. Je spieren worden getraind door alleen al te zitten. Maar je kunt ook specifieke oefeningen met een fitnessbal doen. Verwacht geen grotere spieren, maar wel sterkere!

De beste fitnessbal kopen

Of je het nou een stabiliteitsbal, yoga ball of fitnessbal noemt, de bal moet van hoge kwaliteit zijn en het gewicht van je lichaam moet zo goed mogelijk worden ondersteund. Wij hebben diverse fitnessballen getest, 8 gebruikers ondervraagd en research gedaan op het internet.

Er zijn ontzettend veel soorten fitnessballen op de markt. De populairste maten zijn die van 65 en 75 cm. Dit komt door de gemiddelde lengte in Nederland. Tijdens ons onderzoek hebben we ons dus beperkt tot deze twee maten.

De beste fitnessbal is volgens ons die van Rockerz Fitness. De kwaliteit is uitstekend en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Op bol.com hebben zij niet voor niets een beoordeling van 4,6 van de 5 sterren.

Sinds de coronatijd werk ik erg veel thuis. Je maakt al minder snel een rondje en blijft dus vaak in dezelfde houding zitten. Ik had al een zit/sta bureau aangeschaft, maar een fitnessbal zorgt toch nog voor dat extraatje. Heel de tijd staan is natuurlijk ook geen optie. Het is overigens superbelangrijk om constant van houding te wisselen; dit vergeet je al heel snel.  

Fitnessbal van 65 cm

Fitnessbal van 75 cm

Moet je je bureaustoel ruilen voor een fitnessbal?

Nee dat hoeft niet. Je kan het beste niet langer dan 1 à 2 uur per keer op een fitnessbal zitten. Je core moet zich namelijk constant aanspannen om je lichaam te stabiliseren. Deze constante spanning wil je niet 8 uur onafgebroken hebben. Afwisseling is key.

Overigens is zitten op een fitnessbal geen garantie voor een goede houding. Je moet nog steeds zelf op je houding letten. Je wordt echter wel gestimuleerd om de juiste houding aan te nemen.  Onderuit gezakt zitten is namelijk geen optie.

Fitnessbal oefeningen

Een fitnessbal gebruik je niet alleen ter vervanging van je bureaustoel. Zoals eerder aangeven, worden ze ook vaak in sportscholen gebruikt. In de video hieronder legt Marloes haarfijn uit wat voor oefeningen je met een fitnessbal kan doen. Er zijn genoeg mogelijkheden!

Tips voor het gebruiken van een fitnessbal

Als je wilt experimenteren met een fitnessbal als stoel, houd dan rekening met de volgende tips.

  1. Zit niet langer dan 2 uur op een fitnessbal. Als je te lang zit raken je spieren vermoeid. Dit zal je vervolgens snel aan je onderrug voelen.
  2. Zorg voor een goed opgepompte fitnessbal. Zorg ervoor dat je fitnessbal voldoende is opgepompt en je niet te veel naar beneden zakt.
  3. Koop een fitnessbal met de juiste lengte. Je hebt een fitnessbal nodig waarbij je benen een hoek van ongeveer 90 graden hebben. Voeten uiteraard helemaal plat op de vloer. Weet je niet zeker hoe groot je fitnessbal moet zijn? Wij hebben een handig overzicht gemaakt als indicatie.
  4. Je voeten moeten plat op de vloer liggen. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige gewichtsverdeling.

Veelgestelde vragen over fitnessballen

Hoeveel kost een goede fitnessbal?

Er zijn uiteraard gigantisch verschillende maten, kleuren en aanbieders van fitnessballen. Gemiddeld heb je voor 25 euro een goede fitnessbal. Goedkope varianten van bijvoorbeeld AliExpress blijken toch vaak snel te scheuren. De fitnessballen van Rockerz Fitness zijn erg goed van kwaliteit en tevens uitstekend beoordeeld door consumenten. Niet voor niets zijn de fitnessballen van Rockerz Fitness in 2020 beoordeeld tot beste fitnessbal.

Hoe groot moet een fitnessbal zijn?

Het is van groot belang dat een fitnessbal de juiste lengte heeft. Je wilt namelijk niet een te kleine bal of een te grote bal hebben. De onderstaande maten zijn richtlijnen. De verhouding tussen romp en de lengte van benen spelen ook een rol. Dit is namelijk voor iedereen verschillend.

Als je een fitnessbal gebruikt ter vervanging van je bureaustoel, let dan ook goed op de verstelbaarheid van je bureau. Je moet je bureau afstellen op de juiste hoogte ten opzichte van je zithoogte en niet andersom. Welk formaat je het beste kan kiezen, zie je hieronder.

LichaamslengteMaat fitnessbal
< 100 cm35 cm
100 – 140 cm45 cm
140 – 165 cm55 cm
165 – 180 cm65 cm
180 – 195 cm75 cm
> 195 cm85 cm

Hoe pomp je een fitnessbal op?

Een fitnessbal is niet hetzelfde als een voetbal. Als je de volgende stappen aanhoudt, weet je zeker dat je fitnessbal helemaal klaar is voor gebruik.

  1. Laat de fitnessbal even liggen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt ervoor dat je de bal makkelijker kan oppompen.
  2. Pomp de bal voor ongeveer 80% op. Waarom 80%? De fitnessbal heeft tijd nodig om langzaam uit te rekken. Je kan het beste een hele dag aanhouden.
  3. Na een dag kan je de fitnessbal volledig oppompen. De volgende dag (na gebruik) controleer je nog even of er lucht bij moet, zodat je vervolgens altijd de juiste grootte hebt.

Is een yoga bal hetzelfde als een fitnessbal?

Een yoga bal en fitnessbal zijn in principe hetzelfde. Ze worden ook wel balansbal, zitbal, gymnastiekbal, gymbal, stabiliteitsbal en pilatesbal genoemd. De benaming is elke keer anders, maar het product is echter hetzelfde. Laat je dus niet verwarren bij het kopen van een bal.

Mijn conclusie over fitnessballen

Een fitnessbal heeft dus ontzettend veel voordelen. Ik heb sinds corona een fitnessbal en ben super tevreden. Toen ik eenmaal geregeld thuis moest werken was dat wel een omslag. Normaal gesproken loop je op werk nog vaak naar collega’s voor een kort overleg of loop je naar de koffieautomaat. Dit is allemaal enigszins verdwenen. Het gevolg was uren lang achter een bureau zitten. Ook met een goede houding houd je het niet zo lang vol. Mijn rug, zowel onder als boven, begon pijn te doen. Geregeld opstaan vergeet je ook snel; zeker als je ergens middenin zit. Na werk lag ik vaak op een spijkermat, maar dat compenseert geen 8 uur zittend werken.

Tijd voor verandering dus. Als eerste had ik een zit/sta bureau aangeschaft. Dit is een aardige investering, maar gelukkig werd dit vergoed door mijn werkgever. Daarnaast heb ik zelf nog onderzoek gedaan naar de momenten als ik zit. Kan ik de momenten als ik zit nog verbeteren? Je kan immers ook niet 8 uur op een dag staan. Al snel kwam ik fitnessballen tegen. Ze kosten ongeveer maar 25 euro, dus dat was het proberen wel waard dacht ik. En dat was het zeker!

Doordat ik veel vragen kreeg over een goede fitnessbal heb ik mijn onderzoek voortgezet. Na enkele weken kwam ik wederom tot de conclusie dat een fitnessbal van Rockerz Fitness de beste keus was. Ik kan het iedereen aanraden!