Written by: Blog

De beste buikspierwielen op een rijtje!

Ben je al een tijdje bezig met sit ups en merk je weinig verschil? Iedereen kent de oneindige series sit ups om de buikspieren te trainen. Ze zijn saai en kunnen zelfs bijdrage aan een dikkere buik.

Wil je écht sterkere buikspieren, een betere core en tegelijk je armen, rug, borst en schouders trainen? Dan kom je al snel terecht bij een buikspierwiel. Andere namen voor het buikspierwiel zijn ‘ab wheel’, ‘ab roller’, ‘buikspier roller’ en ‘fitness wiel’.

Wil je meer weten over het buikspierwiel en welke ab roller je het beste kan kopen? Wij bespreken alles wat je moet weten over de ab roller!

Wat is een buikspierwiel?

Een buikspierwiel ziet er op het eerste gezicht misschien een beetje grappig uit. Veel mensen hebben geen idee wat voor buikspierapparaat het is. Je ziet echter steeds meer sportscholen de ab roller beschikbaar stellen. Het buikspierwiel is een kleine tool die ontzettend effectief is. Het is slechts een roller met handvaten; niets meer, niets minder. Een ding is zeker, trainen met een buikspierwiel is ontzettend zwaar. Je bent gewaarschuwd!

gebruik van het beste buikspierwiel in de woonkamer door een sporter

Top 3 buikspierwielen

Ben je op zoek naar een geschikt buikspierwiel? Wij hebben diverse buikspierwielen getest en gebruikers gevraagd naar hun ervaringen. Uit ons onderzoek blijkt dat er weinig verschillen tussen ab rollers zijn. Het principe blijft hetzelfde. Je zou zelfs de uitvoering van een ab roller kunnen nabootsen door in plaats van een buikspierwiel, een paar sokken te pakken en de oefening glijdend over de vloer te doen. Gebruik van een buikspierwiel is natuurlijk wel een stuk fijner.  

Voor een bedrag tussen de 15 – 20 euro heb je een uitstekende ab wheel. Er zijn verschillende uitvoeringen met bijvoorbeeld een dubbel wiel, gebogen handvatten, een breed wiel en ga zo maar door. De functionaliteit blijft hetzelfde en al die extra’s maken vrij weinig uit.

Het kan voorkomen dat een buikspierwiel niet meer zo soepel rolt. Ik gebruik dan even wat WD-40 en heb er aankomende jaren geen last meer van.

Kan je geen keuze maken? Het buikspierwiel van Tunturi is een van het beste beoordeeld. Voor een klein bedrag heb je een simpel buikspierwiel zonder gekkigheid.

Deze ab roller heb ik 5 jaar geleden gekocht en gebruik het nog steeds. Bij een aantal modellen krijg je standaard een klein matje voor je knieën mee. Als je dat ook fijn vindt, kan je kiezen voor een buikspierwiel van AJ-Sports of gewoon zelf een handdoekje of kussen gebruiken.

Om het nog even makkelijk en overzichtelijk te maken, hebben we de beste buikspierwielen voor je op een rijtje gezet.

#1 Tunturi dubbele trainingswiel

#2 AJ-Sports ab wheel inclusief kniemat

#3 Adidas ab wheel roller

Hoe gebruik je een buikspierwiel?

Om effectief te trainen, moet je wel weten hoe een ab roller werkt. Ik zie nog steeds te veel mensen in de sportschool dezelfde fouten maken. Volg de onderstaande instructies en je zult meteen het verschil merken.

 1. Zorg voor een zachte ondergrond voor je knieën.
 2. Houd het buikspierwiel met beide handen vast (bovenhands).
 3. Rol de buikspierwiel langzaam in een rechte lijn naar voren.
 4. Zorg ervoor dat je rug een beetje bol staat, je armen gestrekt zijn, je buik aanspant, je bekken gekanteld zijn en je niet te veel swingt met je heupen.
 5. Houd de gestrekte positie even vast en trek jezelf weer terug naar de startpositie. Probeer heel de tijd op je buikspieren te focussen.
 6. Herhaal de oefening meerdere malen op een rustig tempo.

In de onderstaande video legt Jeff Cavaliere nogmaals haarfijn uit hoe je het beste een ab wheel kan gebruiken. Het zijn de kleine details die het verschil maken.

Voor een zichtbare sixpack moet je vetpercentage omlaag!

Voordelen van een ab roller

Trainen met een ab wheel levert ontzettend veel voordelen op. Je maakt elke keer een samengestelde beweging, waardoor je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Weg dus met die isolation oefeningen en train heel je core effectief en functioneel.

Wie een goede core heeft, zal dit merken bij elke sport. Trainen met een buikspierwiel heeft daarnaast nog meer voordelen:

 • Een betere balans.
 • Een betere houding.
 • Minder rugpijn.
 • Meer uitdaging.
 • Meer stimulatie van de buikspieren.
 • Goed voor je portemonnee.

Buikspierwiel oefeningen

Laat je niet misleiden door de eenvoudigheid van een buikspierwiel. Je hebt ontzettend veel core stabiliteit nodig. Hieronder zijn drie verschillende buikspieroefeningen met een buikspierwiel beschreven.

Als beginner kan je starten met een “normale” roll out. Ben je gevorderd en zoek je echt meer uitdaging, dan kan je een staande roll out uitvoeren. Zorg in ieder geval dat je de oefening altijd veilig en gecontroleerd uitvoert.

Roll out             

De roll out is de bekendste uitvoering met een buikspierwiel. Deze vorm is al besproken in ‘Hoe gebruik je een buikspierwiel?’. Bij de roll out maakt het niet uit of je een beginner of gevorderder sporter bent.

Zijwaarts

Wil je iets meer variatie in je workout, dan kun je de buikspierwiel zijwaarts gebruiken. De startpositie is hetzelfde als bij de roll out. Je rolt echter niet naar voren, maar zijwaarts uit. Dit zorgt ervoor dat je buikspieren op een andere manier worden geprikkeld. Zorg dat je verschillende vormen geregeld afwisselt voor een optimaal resultaat.

Staand

De variant waarbij je staat, is het zwaarst van allemaal. De startpositie is staand waarbij je de ab roller voor je voeten plaatst. Vervolgens rol je uit met gestrekte armen en trek je jezelf weer terug naar de startpositie. Deze oefening vergt aardig wat inspanning en doe je niet zomaar. Als je dus uitdaging mist, dan is dit next level.

In de onderstaande video demonstreert Brian Klepacki verschillende buikspierwiel oefeningen. Je zult versteld staan hoeveel variaties er zijn. Zorg ervoor dat je jezelf altijd blijft uitdagen.

Mijn conclusie over buikspierwielen

Als er een ding is wat je uit dit artikel haalt, dan is het wel dat een buikspierwiel je ontzettend hard aan het werk gaat zetten. Er is geen sprake van isolation, maar er worden meerdere spiergroepen tegelijk aangesproken. Meer winst dus.

Ben je nog op zoek naar een goed buikspierwiel? Check dan even die van Tunturi; erg simpel, maar zeer effectief!