Written by: Blog

Arsène Lupin boekenreeks

Je kent waarschijnlijk vast wel de Netflix-serie Lupin. Deze Franse serie was ineens ontzettend populair. Als je de serie al goed vond, dan wil je waarschijnlijk ook de boeken lezen. De boekenreeks van Arsène Lupin bestaat uit 6 boeken. We zetten ze allemaal voor je op volgorde!

Arsène Lupin, Gentleman inbreker

Het eerste boek in de serie, Arsène Lupin, Gentleman inbreker, verscheen in 1905 en ging over een mysterieuze figuur die de Franse beau monde terroriseerde met zijn groeiende legende. De roman volgt Lupin’s pogingen om een kostbare verloren schat te vinden. Het boek is een klassieker van de Franse criminele fictie, geschreven in een stijl die lijkt op die van Sherlock Holmes.

Arsène Lupin versus Herlock sholmes

Het tweede boek in de serie, Arsène Lupin versus Herlock Sholmes, verscheen in 1907. Het boek draait om de confrontatie tussen de Franse gentleman-dieven en de Engelse detective. Lupin en Sholmes staan tegenover elkaar in een spannend spel van wits en kracht. Uiteindelijk is het Lupin die wint, maar het verhaal laat ons met meer vragen achter dan antwoorden.

De Holle Naald

Het derde boek, Arsène Lupin, De Holle Naald, verscheen in 1908. Arsène Lupin is dood! Dat is in ieder geval wat iedereen lijkt te geloven: tijdens een inbraak in het kasteel van Ambrumesy schiet juffrouw de Saint-Véran een insluiper neer, maar zijn lichaam kan niet worden gevonden. Een paar dagen later wordt de jonge vrouw ontvoerd en wordt haar lichaam levenloos teruggevonden, naast dat van Arsène Lupin. Als bij toeval verdwijnt tegelijkertijd het document met het geheim van de Holle Naald.

813 #1 Het dubbelleven van Arsène Lupin

Het vierde boek, 813 #1 Het dubbelleven van Arsène Lupin, verscheen in 1910. Arsène Lupin, beschuldigd van moord, leidt het politieonderzoek om zichzelf te zuiveren door de echte moordenaar te vinden van Rudolf Kesselbach. Welke mysterieuze onderneming bracht deze buitengewoon rijke Zuid-Afrikaanse diamantkoning naar Parijs? Wat betekent dit nummer, 813, op een doos die hij in zijn bezit heeft? En wie is die mysterieuze baron Altenheim?

813 #2 De drie misdaden van Arsène Lupin

Het vijfde boek, 813 #2 De drie misdaden van Arsène Lupin, verscheen in 1912. Na de gebeurtenissen in 813 #1 – Het dubbelleven van Arsène Lupin, vindt Lupin zichzelf opgesloten in de gevangenis. Bijna geheel afgesloten van contact met de buitenwereld moet hij zichzelf vrijwaren van de moorden waarvan hij wordt beschuldigd.

Eén ding is duidelijk: hij moet op zoek naar ‘de man in het zwart’. Maar wie is deze mysterieuze figuur? En welke motieven gaan er schuil achter zijn moorden? Niet eerder trof Lupin een tegenstander die net zo gewiekst is als hijzelf, maar ook een tegenstander die bruut geweld niet schuwt en Lupin, voor het eerst, werkelijk angst aanjaagt.

De kristallen stop

Het zesde en laatste boek in de serie, De kristallen stop, verscheen in 1914. Bij een inbraak in de woning van gedeputeerde Daubrecq wordt een moord gepleegd waarbij Vaucheray en Gilbert, twee handlangers van Arsène Lupin, betrokken zijn. Ze worden door de politie gearresteerd, en hoewel Gilbert onschuldig is, zullen beide handlangers ter dood worden veroordeeld.

Lupin probeert Gilbert van een gerechtelijke dwaling te bevrijden, maar worstelt met de meedogenloze afperser Daubrecq, die een belastend document heeft verborgen in een kristallen stop.

De Nederlandse boekenreeks van Arsène Lupin nogmaals op volgorde

  1. Arsène Lupin, gentleman inbreker
  2. Arsène Lupin versus Herlock Sholmes
  3. De Holle Naald
  4. Het dubbelleven van Arsène Lupin
  5. De drie misdaden van Arsène Lupin
  6. De kristallen stop

Achtergrond Arsène Lupin

Arsène Lupin is een fictief personage uit de Franse romanliteratuur. Hij werd bedacht door Maurice Leblanc en verscheen voor het eerst in een verhaal in 1905. De boeken over Arsène Lupin gaan over een charmante en intelligente juwelendief die de rijken besteelt om de armen te helpen. Hoewel hij een crimineel is, wordt hij vaak gezien als een held, omdat hij niet alleen staat voor rechtvaardigheid maar ook voor zijn vermogen om zichzelf uit lastige situaties te redden.

De boeken over Arsène Lupin zijn geschreven door Maurice Leblanc in de periode van 1905 tot 1912. De verhalen hebben verschillende hoofdpersonen, maar Lupin is de steeds terugkerende figuur.

In de verhalen is er een aantal terugkerende personages zoals de politieagent Ganimard, de advocaat Holmlock Shears, de schurk Sherlock Holmes en de misdaadverslaggever James Zebrowitz. Andere personages zijn de gravin de Vaubert, de heer Dufarge, de koningin van Holland en de gravin de Lormer.

De verhalen over Arsène Lupin zijn in verschillende landen populair. Verschillende films, televisieseries en strips zijn gebaseerd op het werk van Maurice Leblanc en het personage van Arsène Lupin. Er zijn ook veel verschillende videogames gebaseerd op de verhalen van Arsène Lupin. Als je op zoek bent naar een avontuurlijke, spannende en opwindende leeservaring, dan is Arsène Lupin de perfecte keuze.

Wie is de schrijver Maurice Leblanc?

Maurice Leblanc (1864-1941) was een Frans schrijver, bekend om zijn fictieve detectiveverhalen met Arsène Lupin als hoofdpersonage. Hij schreef ook romans, korte verhalen, toneelstukken en artikelen.

Leblanc werd geboren in Rouen, Frankrijk, en begon zijn carrière als journalist bij een krant. Later verhuisde hij naar Parijs, waar hij in 1898 het eerste verhaal over Arsène Lupin publiceerde. Het verhaal werd zo populair dat Leblanc meer verhalen over Lupin begon te schrijven, waaronder een aantal romans.

De Netflix-serie Lupin

Lupin is een Franse misdaadserie bedacht door George Kay en François Uzan voor Netflix. De serie volgt Assane Diop, gespeeld door Omar Sy, een man die zich richt op wraak nadat zijn vader onrechtmatig werd beschuldigd van diefstal.

Assane haalt zijn inspiratie uit de boeken van Arsène Lupin, de fictieve gentleman-dief, en gebruikt de technieken die hij leert om de waarheid te achterhalen.

De serie combineert misdaad, drama en spanning om een ​​meeslepend verhaal te creëren. De serie is uitgebracht op 8 januari 2021 en bestaat uit 10 afleveringen.

Conclusie over Arsène Lupin

Arsène Lupin is een klassiek verhaal van avontuur en mysterie dat al sinds het begin van de twintigste eeuw generaties lezers vermaakt. De boeken zijn een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in klassieke detectiveverhalen. Of je nu een fan bent van Arsène Lupin of gewoon op zoek bent naar een spannend avontuur, de boeken van Maurice Leblanc zullen je zeker niet teleurstellen!