Written by: Blog

4 redenen waarom ook jij een handtrainer zou moeten gebruiken


Als je regelmatig naar de sportschool gaat, heb je vast een goed idee van het soort oefeningen dat daar wordt gedaan. Veel delen van je lichaam kun je er trainen: schouders, biceps, triceps, borstspieren, core, benen. Maar wat je niet snel in de sportschool ziet – en daarom ook vaak vergeten wordt – is het trainen van de handen. Heel zonde, want het trainen van de handen met een handtrainer (en dit hoef je niet eens te doen in de sportschool!) heeft een aantal belangrijke voordelen.

Open handpalm met modder van een sporter

Het zorgt voor een sterkere grip

Handtrainers zorgen ervoor dat je een sterkere grip in je handen krijgt. Aangezien we onze handen de hele dag door gebruiken, is dit altijd handig. Bij bepaalde sportactiviteiten is een sterke grip zelfs erg belangrijk. Deadlifts in de gym zijn hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar denk bijvoorbeeld ook aan klimmen en optrekken aan een pull up bar. Als je een sterke grip hebt, kun je je als klimmer makkelijker vasthouden aan een klimmuur of een rotswand. Maar zoals gezegd, is het ook in het dagelijks leven fijn om sterke handen te hebben, dus ook als je niet elke dag in de sportschool staat, zijn handtrainers een handig apparaat.

Handtrainers trainen niet alleen de handen

Ze mogen dan handtrainers heten, maar ze doen veel meer dan alleen het trainen van je handen. Als je zelf je vingers beweegt, voel je vast dat er ook wat gebeurt in je pols en je onderarm. Dit is omdat de spieren in dat gebied allemaal met elkaar samenwerken om de handen te laten bewegen. Helaas zijn dit ook spieren die vaak vergeten worden met trainen. In de gym traint iedereen wel zijn biceps en triceps, maar de andere helft van de armen komt vaak niet specifiek aan bod. Zonde, want straks heb je misschien wel flinke bovenarmen, maar dunne onderarmen – en dat kan natuurlijk beter.

Wrist rollers in het bijzonder zorgen er echt voor dat meer dan alleen de handen getraind worden. Bij wrist rollers maak je namelijk een bepaalde beweging met je polsen en zet je je onderarm goed aan het werk met het omhoog houden van de wrist roller. Maar ook de echte handknijpers (zoals de Gouden Grip handknijpers of de Gripmasters) zullen spieren in de polsen en onderarmen aanspreken. Handtrainers zijn dus een ideale uitkomst als je naast je handen ook de spieren eromheen wilt trainen.

Het is mogelijk om individuele vingers te trainen

Voor veel activiteiten volstaat het om de hele hand te trainen, omdat je vaak ook je hele hand gebruikt. Maar soms kan het ook goed zijn om vingers individueel te trainen. Bij activiteiten als klimmen of gitaar of piano spelen, kan de kracht van individuele vingers een rol spelen. Ook voor dit soort situaties zijn er speciale handtrainers. Het beste voorbeeld hiervan zijn de Gripmasters. Met deze handtrainer kun je elke vinger individueel trainen. Merk je bijvoorbeeld dat je pink niet zo veel kracht heeft als je zou willen? Dan kun je met de Gripmasters de focus leggen op het trainen van de pink, waardoor die specifieke vinger de kracht die hij mist toch kan opbouwen. Maar ook als je je hele hand wilt trainen, kan dat met dit apparaatje, dus dit soort handtrainers is zeker de moeite waard.

Handtrainers helpen tegen stijfheid en blessures

Als je last hebt van stijfheid in de handen of vingers, kunnen handtrainers een goede uitkomst bieden. Met een handtrainer richt je je specifiek op het bewegen van de handen en vingers. Als je dit regelmatig doet, zal dat positieve resultaten opleveren. Zie het als het leren van een nieuwe vaardigheid: eerst lukt het helemaal niet, maar hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Zo werkt het ook met stijve vingers. Eerst kost het moeite om ze te bewegen, maar hoe meer je ze forceert toch die bewegingen te maken, hoe meer ze er gewend aan raken. Dan zal de stijfheid minder worden.

Ook als je blessures aan je hand of vingers hebt, kunnen handtrainers een uitkomst bieden. Ze kunnen goed ingezet worden voor wat je handtherapie zou kunnen noemen. Heb je bijvoorbeeld last van RSI-klachten? Dan kan je een handtrainer aanschaffen om je te helpen in het revalidatieproces. Afhankelijk van de klachten, kan er zowel voor een handtrainer die de hele hand traint gekozen worden of voor een handtrainer waarmee je individuele vingers kan trainen. Er zijn dus genoeg opties om uit te kiezen als je wilt beginnen met handtherapie.

Conclusie

Er zijn dus vele verschillende redenen om handtrainers te kopen. Voor de echte sporter kan het helpen met het verbeteren van de grip op bijvoorbeeld gewichten of klimmuren. Wil je meer kracht in individuele vingers? Probeer dan eens de handtrainers van Gripmasters. En ook als je een blessure hebt, kunnen handtrainers een goede uitkomst zijn. Kortom, ook voor jou is er vast en zeker een goede reden om een handtrainer te gaan gebruiken.

Bekijk ook: